Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Beč ulaže milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom

Foto: Johannes Zinner

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie u sljedećih će pet godina uložiti milijardu eura u geotermalnu energiju, toplinske crpke, izgradnju fotonaponskih sustava te vjetroelektrana, a sve s ciljem postizanja postupne neovisnosti od fosilnih goriva. Poduzeće planira svoj energetski sustav potpuno restrukturirati kako bi usto zaštitio klimu i stabilizirao cijene energenata.

Bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie do 2027. godine planira investirati ukupno 1,29 milijardi eura u različite projekte kako bi stekao neovisnost od fosilnih goriva. Ukupno 625 milijuna eura bit će uloženo u proizvodnju toplinske energije, a daljnjih 334 milijuna osigurat će se za projekte u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. 90 milijuna eura izdvojit će se za klimatski prihvatljivo hlađenje, 160 milijuna eura u digitalizaciju, električnu mobilnost i telekomunikacije te 90 milijuna eura u energetsku sigurnost.

Bečko poduzeće za opskrbu energijom najveći potencijal vidi u korištenju sunčeve energije, odnosno u izgradnji fotonaponskih sustava. Samo je prošle godine poduzeće izgradilo više od 60 solarnih elektrana, a u pogon je puštena i najveća solarna elektrana u Austriji snage s više od 11,45 megavati. Poduzeće trenutačno radi na 400 projekata sveukupne snage više od 600 megavati, od malih fotonaponskih sustava na krovovima do velikih postrojenja snage od deset megavati. Poduzeće također ulaže i u proizvodnju energije korištenjem vjetra te tijekom godine želi postići kapacitet vjetroelektrana od 200 megavati.

Ključnu ulogu u dekarbonizaciji grada ima grijanje iz toplana. Predviđa se da će 2040. čak 56 posto opskrbe toplinom preuzeti toplane. Poduzeće Wien Energie pritom fokus stavlja na razvoj rješenja opskrbe daljinskim grijanjem izravno u kvartovima ili stambenim zgradama. Također se puno ulaže u alternativna postrojenja za proizvodnju toplinske energije. Još je u ožujku 2019. u gradskom okrugu Simmering u pogon puštena najveća toplinska pumpa u srednjoj Europi koja koristeći višak topline grije oko 25.000 kućanstava ekološki prihvatljivom toplinskom energijom. Na godišnjoj razini se tako smanji emisija ugljikovog dioksida za oko 40.000 tona. Poduzeće osim toga planira u sljedećih deset godina povećati proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora na više od 50 posto. Velika se nada ulaže u geotermalnu energiju, a toplina iz prvog geotermalnog postrojenja trebala bi se dobiti u naredne tri do četiri godine.

Vodik kao ključni energent na putu prema klimatskoj neutralnosti također se nalazi u središtu aktivnosti bečkog poduzeća. Sredinom 2022. kreće se s izgradnjom postrojenja za proizvodnju vodika elektrolizom vode, a u isto vrijeme planira se testiranje primjene vodika u plinskoj turbini. Usto se istražuju bioplinovi te materijali iz recikliranog otpada kao i različite tehnologije pohranjivanja energije.

Još iz kategorije

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

27.06.2022.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) nedavno je u New Yorku organizirala hrvatsku konferenciju 'Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market'.  Uspješne tehnološke tvrtke na konferenciji su predstavili su brojni hrvatski poduzetnici i vlasnici uspješnih startup kompanija, među njima i Hrvoje Ćosić, CEO tvrtke Aircash.

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

27.06.2022.

Algebra nastavlja podizati standarde u području visokog obrazovanja što je, prema podacima objavljenim na portalu Postani student, rezultiralo rastom prijava za studijske programe ukupno za čak 40 posto u odnosu na lani, odnosno za 27 posto kad je riječ o prva tri izbora. Prema aktualnom broju prijava, Algebra najveći rast interesa bilježi za studij dizajna, za koji se prijavilo čak dvostruko više maturanata nego lani. Interes za studij digitalnog marketinga porastao je za 40 posto, dok studij računarstva bilježi 35 posto više prijava.

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

27.06.2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je u 8 sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila. Tako se pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) se moglo dobiti do 20 tisuća kuna.