Baterije Rimac Automobila u novom Aston Martinu

Baterije Rimac Automobila u novom Aston Martinu

Mate Rimac postigao je još jedan veliki uspjeh, njegova kompanija Rimac Automobili će isporučivati baterijski sustava za Aston Martin. Odnosno, za njihov model AM-RB 001! Ne treba posebno navoditi zašto je velika stvar što se tako ugledna kompanija odlučila angažirati jednu hrvatsku, iznimno je to priznanje i dokaz da Rimac Automobili radi izniman posao.

-Srce svakog Aston Martina je motor i to nikad nije vrijedilo više no što vrijedi za AM-RB 001. Upravo zato ga radi legendarni Cosworth, u koji imamo iznimno povjerenje i koji će opravdati svoj pedigre te u AM-RB 001 unijeti sve što čini u Formuli 1, a to su učinkovitost, performanse i dizajn. A da bi hibridni dio bio u pravom smislu hibridni, potrebna je i baterija, a za taj sustav pobrinut će se hrvatski Rimac Automobili, koji su već pokazali inovativnost na Concept-One - stoji, između ostalog, u priopćenju na službenim stranicama Aston Martina.

Osim Rimac Automobila i Coswortha, na AM-RB 001 radit će Multimatic, zadužen za dizajn automobila, koji mora biti što lakši i izdržljiviji. Alcon i Surface će pak brinuti o sustavu kočenja, a Bosch za Engine Control Unit (ECU), Transmission Control Unit (TCU) i Electronic Stability Programme (ESP) sustave. Sve velikan do velikana, a uz njih i Rimac Automobili.

No, nije ovo prvi veliki klijent za Rimac Automobile, još 2015. godine napravili su baterijski sustav i druge komponente za Koenigsegg Regeru, model automobila koji ima 1500 konjskih snaga, a do 400 kilometara na sat stiže za manje od dvadeset sekundi.

Sigurno da će nakon ovog partnerstva s Aston Martinom stizati još narudžbi iz cijelog svijeta, što će dodatno pomoći u širenju kompanije, postavljanju Hrvatske na kartu svijeta, razvoju hrvatske automobilske industrije i općenito hrvatskog gospodarstva, koliko god se to možda nekome činilo pretjeranim. Ali, koliko se kompanija može pohvaliti da je sklopilo partnerstvo s veličinama kao što je Aston Martin? Jako malo...