Basnoslovne cifre i 'tko će ekscentričnije' zavladale analitičkim svijetom

Basnoslovne cifre i 'tko će ekscentričnije' zavladale analitičkim svijetom
Fotolia (ilustracija)

Analitičke kuće nikako se ne mogu načuditi BlackBerryevim procjenama što se tiče proizvodnje uređaja, to jest smatraju kako tvrtka živi u zabludi - proizvodi puno više nego što doista može prodati.

U svom je izvješću analitičar Pacific Cresta  James Faucette naglasio kako vidi ogroman jaz između proizvodnje i potražnje koji se može vidjeti u samo 500 000 prodanih Z10 i Q10 uređaja, a proizvodi se  1,5 milijuna tih uređaja mjesečno. Ako je za vjerovati njegovoj prosudbi, ovo će BlackBerryu ostati zapisano kao jedno od najvećih odstupanja između ponude i potražnje za smartphone platformom u posljednjih nekoliko godina.

No, Faucette je već i prije predviđao crne brojke ovom poznatom brandu, u veljači je predviđao da će tvrtka ispostaviti između 275 000 i 325 000 Z10 uređaja tijekom tog tromjesečja. Na kraju je tvrtka ispostavila milijun uređaja, što je 200 posto više nego što je Faucette predvidio, no nije bio jedini koji je Blackberryu crno pisao. Analitička tvrtka Cannacord je za taj isti kvartal predviđala da će pošiljka Z10 biti 300 000 uređaja.

Na kraju je tvrtka ispostavila milion uređaja, što je 200 posto više nego što je Faucette predvidio, no nije bio jedini koji je Blackberryu crno pisao. Analitička tvrtka Cannacord je za taj isti kvartal predviđala da će pošiljka Z10 biti 300 000 uređaja.

Jedan od glavnih faktora koji pokreću ovakva istraživanja i procjene je, kako neki kažu, potreba za prepoznavanjem.  Pošto postoji previše malih i srednjih analitičkih tvrtki, a većina klijenata takvih tvrtki su srezali troškove istraživanja u posljednjih desetak godina, te su mnogi razvili naviku pozivanja analitičara s upitima o najvišim i najnižim procjenama, a ignoriranja srednjih.

Ovakva kombinacija  smanjenja istraživačkih fondova i davanja pažnje procjenama 'u grubo' stvorila je negativan poticaj. Neke manje analitičke tvrtke mogu privući klijente tako da pretjeruju s rasponima procjena prodaje i zarade. Mnogi analitičari više ne traže ni točnost - jedini cilj je očito napraviti senzaciju koja je dovoljno velika da bi im neki klijent uzvratio poziv.

Sve to rezultiralo je jednom velikom farsom i igranjem s brojevima i procjenama koje polagano ruše dobro utemeljenu strukturu povjerenja u analitičare, koji se ovakvim nabacivanjem brojki sve više i više odmiču od onog pravog smisla njihovog posla.