Barronova lista najuglednijih

Barronova lista najuglednijih
Fotolia

Ovogodišnji popis najuglednijih svjetskih tvrtki koji objavljuje tvrtka Barron nije baš prikazao Apple u najboljem svjetlu. Dosadašnje prvo mjesto i ova zavidna titula Appleu je izmakla po prvi put u tri godine, i to je s prvog pao na treće mjesto.

Svake godine tvrtka Barron javnosti obznani svoj ​​popis od najuglednijih svjetskih tvrtki, kojeg ne treba miješati s popisom Fortuneovih najcjenjenijih svjetskih tvrtki, ili Forbesovim 'Most Trusted tvrtkama. Ova je godina čini se loša za Appleov ugled zbog pada i pozicije iza Warren Buffett Berkshire Hathaway tvrtke koja je od moguća 4 boda zaradila 3,88.

Na drugom mjestu ove ljestvice se nalazi tvrtka Walt Disney sa 3,81 boda. Appleov rezultat nije ni začuđujuć kada se uzme u obzir sve loše recenzije i zamjerke na proizvode i manjak inovacija ovog giganta u posljednjem razdoblju. Druge poznate tech tvrtke na popisu su Amazon na šestom mjestu, IBM na desetom, ovi elektronika osamnaestom, Intel dvadesetom, Microsoft na šezdeset prvom.

Za stvaranje ovog popisa tvrtka Barron je anketirala poslovne financijske menadžere te ih pitala o 100 najvećih svjetskih tvrtki po tržišnoj vrijednosti. Ispitanici su zamoljeni da ocijene tvrtku sa: Ne poštujem, poštujem pomalo, poštujem ili iznimno poštujem, a svaki odgovor je imao numerički rezultat od 1 do 4 te se na kraju izračunala prosječna ocjena. Najzanimljiviji rezultat je pak imala tvrtka Google koja je 'zaradila' četvrto mjesto s obzirom na to da je 5 posto ispitanika izjavilo kako ne poštuje upravo ovu tvrtku, no više od 50 posto ih je izjavilo kako je iznimno poštuje, što se i pokazalo u rezultatima.