Avast ukida antivirusnu podršku za Windows XP i Vistu

Avast ukida antivirusnu podršku za Windows XP i Vistu

Korisnici Windows XP i Vista operativnih sustava ostat će bez podrške od strane Avast antivirusa s početkom sljedeće godine zbog činjenice da ih je ostalo premalo pa kompaniji više nema smisla trošiti vrijeme i resurse kako bi im omogućavala zaštitu.

"Preporučamo korisnicima da nadograde verziju operativnog sustava koji imaju kako bi mogli dobiti najbolju moguću zaštitu. Također, ovo ne znači da će korisnici ostati nezaštićeni, samo više neće dobivati nadopune Avast antivirusnog programa. Što se tiče nadopuna najnovijih prijetnji, one će i dalje stizati, kao i sama zaštita protiv malwarea, naveo je Avast.

Tako nešto poprilično je logično, korisnika ovih starijih dviju verzija Windows operativnog sustava ima manje od pet posto u cijelom svijetu, dok korisnika Avasta ima oko 425 milijuna. Naravno, nema svaki od Windows korisnika Avast antivirusnu zaštitu pa je jasno da se brojka onih koji je koriste na Windows XP i Vista operativnim sustavima kreće možda nekoliko milijuna, u najoptimističnijoj prognozi.

Istovremeno, Windows 7 i Windows 10 iznimno su popularni, čine skoro pa 85 posto ukupnog svjetskog tržišta vezanog uz računalne operativne sustave pa je jasno da se u Avastu trude ponuditi im najbolju moguću zaštitu. No, nije jedini razlog odustajanja od davanja potpune podrške samo to što je manje korisnika već i zato što Avast u potpunosti prelazi na 64 bita, a starije Windows verzije još uvijek su na 32 bita u velikoj većini slučajeva.

Ali, najbitnije za korisnike kojih se ovo tiče jest da ostaju zaštićeni, nisu na vjetrometini, samo neće dobivati nove mogućnosti koje Avast nudi. Ono osnovno ostaje, što znači da će u konačnici svi biti i dalje zaštićeni pa se cijela ova objava zapravo uvelike odnosi na one koji su plaćali Avastove usluge, tako da znaju kako više ne mogu ni uz plaćanje do najnovijih verzija ukoliko koriste Windows XP ili Windows Vista.