Autonomno plaćanje postalo je nova stvarnost

Autonomno plaćanje postalo je nova stvarnost
DepositPhotos

Autonomno plaćanje postalo je nova stvarnost, u kojoj nije potrebno fizički skenirati objekte, ali ono što se može zaključiti jest da će se ona proširiti prije u manje trgovine, a tek potom u veće trgovinske lance.

Pandemija koronavirusa zaslužna je za ubrzavanje ovog vida tehnologije, o kojoj se priča posljednjih godina, ali osim Amazona se nitko nije previše trudio implementirati je. Posebno se to u ovoj krizi pokazalo korisnim, ne samo zbog zadravstvenih razloga, već i onih praktičnih. Jer, s ovom tehnologijom se sve što osoba uzima skenira i bilježi te naplati automatski. Nema čekanja u redovima i gubljenja vremena.

Naravno, tehnologija još uvijek nije jeftina pa je nećemo tako skoro vidjeti u trgovinama diljem svijeta, ali kroz naredno desetljeće postat će stvarnost, u svakom slučaju. Samim time, vrlo je vjerojatno da za desetak godina blagajnika i blagajnica neće biti, barem ne u mjeri kao danas, bit će više dio nekih specijaliziranih trgovina u kojima se ljudski kontakt više cijeni i zagovara iz raznih razloga, odnosno, potreba.

No, veliki će lanci, kao i manje trgovine s povećim brojem mušterija, uz ovu tehnologiju dobiti mnogo. Uštedu na dugoročnom planu, po pitanju broja zaposlenih, zatim izostanak gužve, veću sigurnost i transparentnije poslovanje, kojem gotovina više nije potrebna ni u kojem smislu.

Uostalom, u jeku pandemije koronavirusa 87 posto kupaca u raznim trgovinama, izjasnilo se da bi voljelo beskontaktnu mogućnost naplate u svim trgovinama koje posjećuju. A ova tehnologija razina je iznad toga jer se gubi svaka potreba za interakcijom ili kontaktom, sve je brzo i jednostavno. Naravno, varira od trgovine do trgovine način na koji se skeniraju proizvodi.

Dok će oni najveći imati mogućnost skeniranja čim se nešto uzima s polica, oni manji će imati posebne "punktove" gdje će ljudi samo provući proizvode i dobiti ukupnu cijenu. Ali, bitno je u cijeloj priči to da se pandemija iskoristila za jedan tehnološki iskorak.