Audi na CES 2015 stigao sa samovozećim A7 prototipom

Audi na CES 2015 stigao sa samovozećim A7 prototipom
Audi

Na najvećem međunarodnom sajmu CES 2015 nisu samo tehnološki giganti stigli predstaviti novitete, ima tamo i velikana iz autoindustrije. Primjerice, jedan od njih je njemački Audi.

Predstavili su prototip automobila Audi A7, koji je specifičan po tome što ne treba vozača. Nazvali su ga "Jack" i jasno je da time ponajviše ciljaju prema američkom tržištu, ali prvo treba cijelu tu priču napraviti komercijalnom. Prije svega, treba spomenuti da se Audi potrudio napraviti show jer Jack je stigao skoro sam, imao je omanju ljudsku pomoć, ali većinom je sam obavio putovanje od čak 885 kilometara.

Novinari su imali mogućnost isprobati kako funkcionira vožnja ovog automobila i smjeli su voziti maksimalno 160 kilometara na sat. Uz njih je bio predstavnik Audija, čisto da se osigura sigurnost vozača i vozila. Naravno, dojam je bio iznimno dobar, ali svaki od novinara napomenuo je da Jack ipak ne može u potpunosti djelovati samostalno, već u nekim situacijama.

Primjerice, orijentira se sam, sam može ubrzati do 112 kilometara na sat, može se prestrojavati iz trake u traku i preticati vozila ili zaobilaziti prepreke. Također, može savjetovati prestrojavanje, preticanje i zaobilaženje, a sve zahvaljujući senzorima koji mu u tome pomažu.

Time su zapravo izbili Googleu adut iz ruke jer upravo Google namjerava ove godine na tržište plasirati automobil koji vozi samostalno, ali trenutno on dostiže svega 35 kilometara na sat i ima problema s orijentacijom.

No sad treba proći testove svih vrsta i krenuti u osvajanje tržišta, ovo sve je još početna verzija koja obećava, ali ne nudi potpunu sigurnost i povjerenje. A vjeruje se da bi tek oko 2018. trebali vidjeti Jacka u salonima. Dotle, odnosno od 2016. godine, se vozači moraju zadovoljiti tehnologijom koja nudi širokokutnu 3D kameru i može "skenirati" okruženje oko automobila. Ta će tehnologija biti dostupna u Q7 terencu.