ARM A64FX je energetski najučinkovitije superračunalo na svijetu

ARM A64FX je energetski najučinkovitije superračunalo na svijetu
DepositPhotos

Super računala imaju iznimnu snagu, ali troše iznimno mnogo energije pa se sve više gleda na taj segment i potiče razvoj uređaja koji daju mnogo, a troše manje. Upravo u tom smjeru ide ARM, na kojem se bazira A64FX, super računalo iz Fujitsove tvornice.

Na listi 500 energetski najučinkovitijih super računala svijeta, A64FX nalazi se na prvom mjestu jer sa svoje 36.864 jezgre i brzinom od 1,99 petaflopsa u sekundi, troši 118 kilovata električne energije. Dakle, omjer je 16.876 GFlops/watts i o to je dovoljno za prvo mjesto. No, treba znati i da je ovdje riječ o prototipu, koji se po svojim perfomansama smjestio na 159. mjesto najbržih super računala svijeta.

Bitnu ulogu u ovoj priči ima upravo ARM sa svojom arhitekturom. Iako je najpoznatiji po radu na mobilnim uređajima, pa ga tako koristi oko 95 posto postojećih uređaja na tržištu, odlučio se još prije otprilike šest godina za prelazak u računalni svijet pa je tako isprva proizveo ARM64 servere, koje je koristio Applied Micro X-GeneARM64 CPU, a sjećamo se Nvidia Tesla K20 GPU akceleratora. Ukratko, ARM ima iskustva i znanja, što je Fujitsu prepoznao.

Naime, upravo su akceleratori ono što je teret po pitanju učinkovitosti te industrija polako prepoznaje taj detalj. Primjerice, tri godine stari TaihuLight, koji je vrlo dugo bio najmoćnije super računalo svijeta, ima akceleratore pa je po učinkovitosti gotovo triput slabiji no što je A64FX. Kad se pak gledaju performanse, TaihuLight je oko 50 puta moćniji nego Fujitsov prototip. Već to dovoljno govori o arhitekturi koja omogućava toliku učinkovitost.

Dapače, koliko je sve skupa iznenađujuće potvrđuje činjenica da od 2012. i IBM-ova Blue Gene/Q super raučunala, nijedno bez akceleratora nije bilo na prvom mjestu po pitanju učinkovitosti. No, možda je ARM, zajedno s Fujitsu, uspio pomaknuti granice i načiniti nešto novo na ovom "super tržištu".

Kompletnu "zelenu listu" 500 najboljih možete pogledati OVDJE.