Applov 64-bitni procesor izazvao pomutnju

Applov 64-bitni procesor izazvao pomutnju
Fotolia

Appleova najava da će novi iPhone 5S biti prvi svjetski komercijalni telefon s Apple A7 64-bitnim procesorom, izazvala je konfuzije diljem interneta, te se pojavilo mnogo rasprava po pitanju 64-bitnih procesora u mobilnim telefonima. Jedno od zanimljivijih pitanja je i ono je li 64-bitni procesor u ovom trenu toliko važan, i ako je, za koga i u kojem smislu je toliko važan.

Odgovor na ovo pitanje ponudio je Mike Ash, koji je proveo benchmark testove 32 i 64-bitnog moda. U običnom benchmark testu stvaranja i razaranja osnovnih objekata, iPhone 5S uređaju je u 32-bitnom modu bilo potrebno oko 380ns, dok je za isti takav test u 64-bitnom modu uređaju bilo potrebno samo 200ns. Ako bilo koja instanca klase ima slabiju referencu i postavljen pripadni objekt, vrijeme izvođenja u 32-bitnom modu raste na oko 480ns, dok u 64-bitnom modu to vrijeme ostaje na oko 200ns .

Ukratko, Apple je unaprjeđenjem dobio to da je za izdvajanje objekata u 64-bitnom modu potrebno 40 do 50 posto manje vremena u odnosu na 32-bitni mod. Iako zvuči komplicirano, za one korisnike čije aplikacije stvaraju i uništavaju puno objekata, ovo je vrlo bitna stvar.