Appleu prijeti tužba zbog prodaje iTunes podataka korisnika trećim stranama

Appleu prijeti tužba zbog prodaje iTunes podataka korisnika trećim stranama
DepositPhotos

Tehnološke kompanije se jedna za drugom suočavaju s problemima vezanima uz kršenje privatnosti korisnika, a posljednja među njima jest Apple. Protiv njega je ukupno troje ljudi podiglo tužbu i tiče se “namjernog i nezakonitog“ prosljeđivanja podataka korisnika “trećoj strain“.

Od to troje, dvoje ih je s Rhode Islanda i jedna osoba je iz Michigana, a podaci o kojima se priča, tiču se iTunes. Odnosno, onoga što korisnici slušaju dok su unutar te aplikacije. Naime, u samoj tužbi navodi se da je Apple dijelio, ili da još uvijek dijeli, trećoj strani sve te podatke, bez da su korisnici to odobrili.

I ti podaci nisu nimalo bezazleni, onima koji dođu do njih uvelike pomažu za daljnje poteze. Jer, uključuju imena, godine starosti, adrese i cijeli povijest iTunesa, što podrazumijeva ono što se slušalo, ali i općenito glazbene preferencije korisnika. Kako tužba navodi, podaci se prodaju za 136 američkih dolara i uključuju tisuću osoba.

Dakle, kako je rečeno, "treća strana" može od Applea zatražiti popis na kojem su neudane, fakultetski obrazovane žene starije od 30 godina s godišnjim primanjima od minimalno 80 tisuća dolara, koje vole country glazbu i kupile su pjesme ili albume izvođača tog žanra na iTunes Storeu. A to je samo jedan od mogućih primjera. Potom Apple isporuči upravo to što se tražilo.

Kroz samu tužbu traži se od dvojca s Rhode Islanda odšteta od 250 dolara po korisniku, dok tužitelj iz Michigana traži kaznu od 5000 dolara po osobi čiji su podaci prodani "trećoj strani". Apple još uvijek nije komentirao ovu tužbu, ali tvrdnje bi mogle biti točne jer još 2016. David Benson je na svom blogu objavio da kompanija čini upravo to što se navodi.

Ukoliko je sve to istina, Apple će imati problema s povratom povjerenja svojih korisnika jer baš otkako se događa sve što se događa s Facebookom i Googleom, Apple se pozicionirao kao kompanija koja štiti privatnost korisnika do te mjere da podatke ne želi dijeliti ni kad se radi o brobi protiv terorizma. Sve to moglo bi ubrzo pasti u vodu, ako tužba prođe...