Appleu milijarde dolara u glazbenom biznisu

Appleu milijarde dolara u glazbenom biznisu
Fotolia

Nakon što je premašio 25 milijardi prodanih odnosno downloadanih pjesama u deset godina putem iTunesa Apple je postigao i još jedan uspjeh. Samo u posljednjem kvartalu 2012. prodao je pjesama u vrijednosti od 3,69 milijardi dolara uz ostvareni rast na godišnjoj razini od čak 22 posto.

iTunes i dalje je vodeća online prodavaonica glazbe u SAD-u, ali isvijetu, a preko njega je samo u Americi prodano gotovo 70 posto ukupno kupljenih glazbenih uradaka.

Na iTunesu 25-milijarditi kupac pjesme bio je Nijemac Phillip Lupke, jedan od 435 milijuna korisnika, koji je dobio poklon bon od 10 tisuća eura koji osim na glazbu može potrošiti i na druge virtualne artikle na Tunesu kao što su digitalne knjige, igre, aplikacije, časopise, filmove i TV serije. Samo pjesama je oko 26 milijuna od veliki ali i nezavisnih izvođača.

Prema podacima Applea svake minute se skine oko 15 tisuća pjesama, 21,6 milijuna dnevno, čak 7,9 milijardi pjesama godišnje ako se uzme u obzir da je trend o 15 tisuća pjesama na sat neki prosjek. Tako govore procjene za 2013., a ove godine prema njima bit će oko 8 milijardi prodanih pjesama.