Appleove izmjene iOS pravila privatnosti poremetit će oglašivačko tržište

Appleove izmjene iOS pravila privatnosti poremetit će oglašivačko tržište

Foto: DepositPhotos

Apple se najavom o promjenama po pitanju zaštite privatnosti podosta zamjerio Marku Zuckerbergu, osnivaču Facebooka koji je svjestan da ti noviteti znače nemogućnost praćenja iPhone korisnika na način koji je postojao svih ovih godina.

No, ono što može radovati "kralja društvenih mreža", ali i sve one koji zaziru od snažnijih sigurnosnih postavki i veće privatnosti "običnog" korisnika jest podataka da će iOS promjena vezana uz privatnost ipak kasniti. Apple je odgodio njeno predstavljanje jer "želi developerima dati vremena da naprave potrebne promjene". Obećano je da one dolaze dogodine.

Možda zapravo Apple time samo želi dati vremena developerima u Facebooku i drugim kompanijama vezanima uz iOS korisnike vremena da se prilagode novim sigurnosnim postavkama. Ali, moguće je da tako izniman projekt ipak ne može stići samo tako pa se Apple u prvotnim najavama malo "zaletio" i ubrzo korigirao. Kako god, privatnost kakva još nije zabilježena kod korisnika pametnih telefona, stiže sasvim sigurno!

Ono što je specifično za taj novitet jest mogućnost da korisnik sam odredi dopušta li ili ne tracking. Bilo da se radi o aplikaciji ili o web stranici. Velika je to stvar jer tracking je nešto čime se koriste praktički svi, a dovodi do toga da nakon što posjetite neku aplikaciju ili web stranicu, tracking alati prate aktivnost korisnika i kad ih prestane koristiti.

Oko toga se vode mmogi prijepori i već smo vidjeli da internetski preglednici počinju onemogućavati tako nešto, a sad se svemu priključio Apple pa je za očekivati da će striktnije možda ići za njime i Android. Što bi bilo iznenađenje jer Google ipak ima podosta koristi od praćenja korisnika.

Malo tko bi plakao zbog toga, kao što malo tko plače zbog kritika iz Facebooka, da ovaj novitet onemogućava zaradu od oglašavanja. Jer, kako se svijet mijenja prema naprijed, tako se mora i marketing. Tko ne može pratiti tempo ili se prilagoditi, patit će ili jednostavno nestati...

Još iz kategorije

Povećana potrošnja država na IT rješenja

Povećana potrošnja država na IT rješenja

28.01.2023.

Predviđa se da će svjetska državna IT potrošnja iznositi ukupno 588,9 milijardi dolara u 2023., što je povećanje od 6,8 posto u odnosu na 2022., prema Gartneru. “Vladine organizacije nastavljaju modernizirati naslijeđeni IT i ulagati u inicijative koje poboljšavaju pristup digitalnim uslugama budući da konstituenti sve više zahtijevaju iskustva koja su ekvivalentna online interakcijama s korisnicima u privatnom sektoru,” rekao je Daniel Snyder, direktor analitičara u Gartneru.

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

Infobip širi svoju konferenciju Infobip Shift i na SAD

28.01.2023.

Infobip Shift, jedan od najvećih i najpopularnijih europskih događaja za razvojne programere, imat će svoje prvo izdanje u SAD-u u Miamiju, Florida, 23. svibnja 2023. Ovim će preseljenjem konferencija, isprva smještena u Hrvatskoj, napraviti sljedeći korak u svojim nastojanjima doprijeti i osnažiti globalnu zajednicu programera.

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

GSMA očekuje rast posjetitelja na MWC 2023 u Barceloni krajem veljače

28.01.2023.

Čelnici GSMA predstavili su ključne teme za nadolazeći MWC23 u Barceloni. Novo izdanje najvećeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija uključivat će obilje sadržaja o održivosti i prvi imerzivni prostor za pripovijedanje. MWC23 Barcelona traje od 27. veljače do 2. ožujka.