Apple zabrinut brzinom razvoja inovacija pod voditeljskom palicom Tima Cooka

Apple zabrinut brzinom razvoja inovacija pod voditeljskom palicom Tima Cooka

Izlaskom prvog iPada na tržište u 2010. godini Apple je predstavio proizvod koji je bio presudan za promjenu pravila igre u svijetu tehnologija. Danas se Apple počinje polako brinuti koliko može biti dosljedan dosadašnjim standardima u polju inovativnosti.

U novome izvješću, dopisnik za Fox Business Network, Charlie Gasparino, tvrdi kako se radi o vršenju iznimnog pritiska na izvršnog direktora Applea, Tima Cooka, ne bi li se pronašao put kojim bi se novi proizvod plasirao na ionako konkurentnom tržištu i izazvao pravi “wow“ efekt.

Gasparino ističe kako je Apple zabrinut oko brzine inovacija kakve su bile viđene u drugoj eri Stevea Jobsa, a rezultirale su iPodom, iPhoneom i iPadom koji su promijenili svijet tehnologija, ali koji se, nažalost, nije nastavio dolaskom Tima Cooka na vrh Applea.

Ono što se Gasparino priupitao jesu inovacije koje je Apple lansirao na tržište od smrti Stevea Jobsa. Priznaje da su tu bili iPad i još nekoliko drugih manjih napredaka, ali generalno smatra kako nije bilo istinskih inovacija od strane Applea nakon Jobsa, barem ne onakvih na kakve smo navikli iz Applea. Upravo se taj problem manifestira kao pritisak koji se vrši na Tima Cooka u pogledu inovativnosti ove tvrtke, i to što je brže moguće. Problem je, prema Gasparinu, došao do te faze kada se radi o mogućnosti da će Cook morati odstupiti sa svoje trenutne pozicije.

Cook je nagovijestio Appleovo lansiranje pametnog sata, odnosno iWatcha, te flat-screen Apple iTV, ali se, prema svemu sudeći, ne čini kako će ijedan od ovih proizvoda biti dostupan na tržištu ove godine. S druge strane, Cook je najavio da će novi proizvodi doći na tržište kasnije ove godine, vjerojatno kada će biti lansiranje iPhonea 10. rujna, ali se pretpostavlja da će se raditi o novijim verzijama već postojećih proizvoda.

Javlja se osjećaj da je Appleovo dugogodišnje vodstvo u pogledu inovacija trenutno potpuno u stanju stagnacije, te kako je takvo stanje započelo još onih dana kada je Steve Jobs morao napustiti rukovodstvo zbog zdravstvenih problema. S druge strane, ovdje su Samsung, Microsoft i Google koji su zasigurno napravili velike korake kako bi mogli biti konkurentni na tržištu, dok je Appleov inovativni duh utonuo u zimski san u posljednjih nekoliko godina.

Apple je itekako svjestan svojih problema. Tijekom lansiranja novog MacPro-a na WWDCu ove godine, tvrtkin je glavni marketinški stručnjak, Phil Schiller oštro odgovorio na sve zamjerke oko neinovativnosti Applea riječima: “Can’t innovate anymore, my ass!“

Moglo bi se još satima debatirati o tome da li Apple još uvijek ima mogućnost da nas počasti kojim “wow“ efektom lansirajući nekakav povijesni proizvod u skoroj budućnosti. Ili se možda radi tek o jednoj u nizu od glasina koje će svakim danom biti sve učestalije, te kako bi se vršio pritisak na Cooka ne bi li postao sve više poput Jobsa i izveo Apple na “pravi“ put?