Apple ukida podršku na MacOS za 32-bitne aplikacije

Apple ukida podršku na MacOS za 32-bitne aplikacije
Apple

Apple je s 13. travnjem počeo upozoravati korisnike 32-bitnih MacOS 10.13.4 aplikacija da ih treba optimizirati, odnosno pripremiti za neminovni dolazak isključivo 64-bitnih aplikacija. Ukratko, Apple poručuje korisnicima i developerima da će uskoro prestati pružati podršku za aplikacije od 32-bita.

Ne zna se kad će točno potpuna promjena stići, ali kad stigne, aplikacije koje su ostale uz zastarjela 32-bita prestat će raditi. Uostalom, upozorenje koje pristiže korisnicima jasno daje do znanja da će biti upravo tako, ali barem nije sve skupa stiglo kao grom iz vedra neba kao u nekim drugim slučajevima, ne samo vezanim uz Apple i njegove uređaje ili operativne sustave.

"App" nije optimizirana za Vaš Mac. Ova aplikacija trebala bi biti nadopunjena od strane njena developera kako bi se poboljšala kompatibilnost", stoji u Appleovoj poruci svim korisnicima 32-bitnih MacOS 10.13.4 aplikacija.

Malo tko je iznenađen ovakvom situacijom, posebno jer je na iOS već obavljena potpuna tranzicija. No, napraviti identično s računalima bitno je teže jer su 32-bitne aplikacije duže prisutne. I bez obzira što Apple tvrdi da je rok za tranziciju odavno prošao, svjesni su u toj kompaniji da se ovako nešto ozbiljno ipak treba obavljati nešto duže nego bi se moglo očekivati.

Dodatni problem jest i MacOS App Store, u kojem su mnoge aplikacije pristigle s drugih kanala, što znači da bi u slučaju neprilagodbe moglo doći do gubitka podataka. Zbog tog konkretnog razloga Apple je i objavio priopćenje (https://support.apple.com/en-us/HT208436#925) kojim se osvrće na problem i u detalje objašnjava nužnost tranzicije, ali i mogućnost kontaktiranja developera.

Dakle, svaki korisnik može jednostavnim klikom na aplikaciju i informacije o njoj doći do kontakta njena developera te ga automatski kontaktirati. To će svakako izvršiti pritisak na developere i to je ono na što Apple cilja. Jer, želja je što prije ostaviti zastarjelu tehnologiju iza sebe da se može krenuti prema naprijed s novom, koja nudi neke nove prilike i prednosti.