Apple pod zaštitom Baracka Obame

Apple pod zaštitom Baracka Obame

Uvoz nekih Appleovih proizvoda poput iPhone 4 i iPad 2 našao se na listi onih koji u SAD više ne bi mogli stići prema najnovijoj odluci International Trade Commission, no američki predsjednik Barack Obama odlučio je iskoristi svoju Ustavom i Zakonom garantiranu moći i stavio je veto na ovakvu odluku.

ITC je takvu odluku donio na osnovu činjenice kako je njihova analiza pokazala da je Apple prekršio neka patentna prava svoga velikog konkurenta Samsunga, no odluka predsjednikove administracije da stavi veto prva je takva od 1987 godine, tvrde američki politički analitičari.

Odluka Obame da stane na stranu Apple, smatraju politički analitičari, sasvim je razumljiva u vrijeme gospodarske krize kao i činjenice da se time staje u direktnu obranu američke kompanije u odnosu na neku stranu u ovome slučaju korejsku.

Uz to, Samsungu sad preostaje da nastavi patentni rat pred sudom u SAD-u, gdje se Apple i Samsung već nekoliko godina bore na osnovu patentnih prava. Borba ova dva diva elektroničke i IT industrije nije samo u SAD-u već i u Europi, a ono što analitičari posebno ističu da dok se međusobno tuže oni i surađuju jer Apple je jedan od većih Samsungovih kupaca upravo za svoje iPhone i iPad uređaje. Neki bi rekli „tko se tuče taj se voli“, a u ovome slučaju to je zaista i činjenica.