Apple pod povećalom EU

Apple pod povećalom EU

Europska komisija ponovno promatra ponašanje Applea i njegovu poslovnu politiku prodaje, potvrdio je glasnogovornik europskog povjerenika za tržišno natjecanje Joaquína Almunie. Prema njegovim riječima nema zasad formalne istrage niti pritužbi, ali do ureda Joaquína Almunie stigli su prigovori nekih telekom operatera o načinima kako Apple koristi svoj položaj na tržištu i onemogućuje prodaju iPhona i iPada.

Iz EK ističu kako je tržište pametnih telefona i tableta vrlo dinamično, inovativno i da tako treba ostati, te naglašavaju kako će cijelu situaciju vrlo pomno pratiti.

Iako europski telekom operateri dosad nisu javno iznosili pritužbe, uvijek se u razgovorima s njima može čuti, naravno onima off the record, da nisu zadovoljni nametnutim uvjetima od strane Applea. Takva je situacija i na domaćem telekomunikacijskom tržištu, no telekom operateri si jednostavno ne mogu dozvoliti da nemaju u svom prodajnom asortimanu iPad i iPhone.

Takva praksa, potvrđuju iz EK odnosi se i na prodaju Applea u trgovinama koje prodaje elektroničku robu gdje Apple ima posebne zahtjeve kako njegov dio prodajnog prostora mora izgledati, gdje se može nalaziti i tko se od konkurencije smije uopće nalaziti u blizini, te čak da li konkurentski uređaji uopće smiju biti upaljeni.