Apple pod povećalom EU

Apple pod povećalom EU

Europska komisija ponovno promatra ponašanje Applea i njegovu poslovnu politiku prodaje, potvrdio je glasnogovornik europskog povjerenika za tržišno natjecanje Joaquína Almunie. Prema njegovim riječima nema zasad formalne istrage niti pritužbi, ali do ureda Joaquína Almunie stigli su prigovori nekih telekom operatera o načinima kako Apple koristi svoj položaj na tržištu i onemogućuje prodaju iPhona i iPada.

Iz EK ističu kako je tržište pametnih telefona i tableta vrlo dinamično, inovativno i da tako treba ostati, te naglašavaju kako će cijelu situaciju vrlo pomno pratiti.

Iako europski telekom operateri dosad nisu javno iznosili pritužbe, uvijek se u razgovorima s njima može čuti, naravno onima off the record, da nisu zadovoljni nametnutim uvjetima od strane Applea. Takva je situacija i na domaćem telekomunikacijskom tržištu, no telekom operateri si jednostavno ne mogu dozvoliti da nemaju u svom prodajnom asortimanu iPad i iPhone.

Takva praksa, potvrđuju iz EK odnosi se i na prodaju Applea u trgovinama koje prodaje elektroničku robu gdje Apple ima posebne zahtjeve kako njegov dio prodajnog prostora mora izgledati, gdje se može nalaziti i tko se od konkurencije smije uopće nalaziti u blizini, te čak da li konkurentski uređaji uopće smiju biti upaljeni.

Još iz kategorije

Nova prilika za ulazak u ZICER

Nova prilika za ulazak u ZICER

08.07.2020. komentiraj

Zagrebački inovacijski centar - ZICER u program Inkubacije prima ograničeni broj perspektivnih tehnoloških startupova. „Razvijaš li inovativan proizvod, a ne znaš gdje pronaći pozitivnu startup vibru, izvrsne edukacije, mentore, vrhunski opremljene labose i kreativan kutak iz kojeg ćeš raditi, nastavi čitati. Prije nego li se ljetne vrućine rasplamsaju, ti potakni svoj poduzetnički žar“, poručuju iz Zicera.

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.