Apple patentira proces određivanja korisničkog raspoloženja

Apple patentira proces određivanja korisničkog raspoloženja

Foto: Fotolia

Već neko vrijeme kolaju glasine o novom Appleovom patentnom zahtjevu, a u četvrtak je američki ured za patente i žigove objavio da je Apple u svom patentnom zahtjevu, u svrhu objašnjenja procesa, koristio riječ „ mood“ 675 puta. Naime, Apple radi na poboljšanju procesa ciljane isporuke sadržaja, koristeći se pritom raznim čimbenicima, a jedan od njih je i raspoloženje korisnika, prema kojem se odabire vrsta sadržaja koji se isporučuje korisniku.

U dokumentu se objašnjava kako Apple razvija sustav koji analizira raspoloženje korisnika prema znakovnim podacima koji su povezani s raspoloženjem, a koje je kompanije određeno vrijeme prikupljala. Ti podaci će nakon analize činiti barem jednu osnovicu pri određivanju kakvog je raspoloženja korisnik.

Ciljana isporuka sadržaja nije novi pristup koji pomaže oglašivačima u štop boljoj isporuci sadržaja. Općenito govoreći, ova tehnologija u obzir uzima podatke o korisničkom interesu, te geografske i demografske parametre, međutim Apple u prijavi tvrdi da postoje i mnogi drugi faktori koji mogu utjecati na odaziv pojedinca u određenom trenutku. Na primjer, ako je pojedinca preokupiran ili nesretan, on ne može u tom trenutku biti osjetljiv na određeni sadržaj. No, ako se može odrediti korisnikovo raspoloženje, u tom slučaju se može tom korisniku isporučiti sadržaj koji je primjereniji njegovom trenutnom raspoloženju, te će samim time i sadržaj kojim se korisnik cilja biti točniji.

U podnesenoj prijavi detaljno je objašnjeno kako se različiti čimbenici mogu koristiti u određivanju korisničkog raspoloženja. Pri određivanju prati se sve od aplikacija koje korisnici koriste, aktivnosti na društvenim mrežama, pa sve do glazbe koje korisnici slušaju i filmova koje gledaju, a moguće je čak i putem kamere pratiti izraz lica korisnika i odrediti sadržaj na koji bi korisnik najbolje mogao reagirati.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.