Apple patentira proces određivanja korisničkog raspoloženja

Apple patentira proces određivanja korisničkog raspoloženja

Foto: Fotolia

Već neko vrijeme kolaju glasine o novom Appleovom patentnom zahtjevu, a u četvrtak je američki ured za patente i žigove objavio da je Apple u svom patentnom zahtjevu, u svrhu objašnjenja procesa, koristio riječ „ mood“ 675 puta. Naime, Apple radi na poboljšanju procesa ciljane isporuke sadržaja, koristeći se pritom raznim čimbenicima, a jedan od njih je i raspoloženje korisnika, prema kojem se odabire vrsta sadržaja koji se isporučuje korisniku.

U dokumentu se objašnjava kako Apple razvija sustav koji analizira raspoloženje korisnika prema znakovnim podacima koji su povezani s raspoloženjem, a koje je kompanije određeno vrijeme prikupljala. Ti podaci će nakon analize činiti barem jednu osnovicu pri određivanju kakvog je raspoloženja korisnik.

Ciljana isporuka sadržaja nije novi pristup koji pomaže oglašivačima u štop boljoj isporuci sadržaja. Općenito govoreći, ova tehnologija u obzir uzima podatke o korisničkom interesu, te geografske i demografske parametre, međutim Apple u prijavi tvrdi da postoje i mnogi drugi faktori koji mogu utjecati na odaziv pojedinca u određenom trenutku. Na primjer, ako je pojedinca preokupiran ili nesretan, on ne može u tom trenutku biti osjetljiv na određeni sadržaj. No, ako se može odrediti korisnikovo raspoloženje, u tom slučaju se može tom korisniku isporučiti sadržaj koji je primjereniji njegovom trenutnom raspoloženju, te će samim time i sadržaj kojim se korisnik cilja biti točniji.

U podnesenoj prijavi detaljno je objašnjeno kako se različiti čimbenici mogu koristiti u određivanju korisničkog raspoloženja. Pri određivanju prati se sve od aplikacija koje korisnici koriste, aktivnosti na društvenim mrežama, pa sve do glazbe koje korisnici slušaju i filmova koje gledaju, a moguće je čak i putem kamere pratiti izraz lica korisnika i odrediti sadržaj na koji bi korisnik najbolje mogao reagirati.

Još iz kategorije

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja

01.06.2020. komentiraj

SuperData je objavio listu najprofitabilnijih digitalnih PC igara tijekom travnja 2020. godine. League of Legends je zauzeo prvo mjesto na listi dok se iza njega redom nalaze Dungeon Fighter Online, Crossfire, Fantasy Westward Journey Online, Doom Eternal, Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, World of Warcraft, Roblox i Call of Duty: Modern Warfare.

United Grupa kupuje grčki Forthnet

United Grupa kupuje grčki Forthnet

01.06.2020. komentiraj

United Grupa postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacijskoj kompaniji. U sklopu transakcije United Grupa preuzet će sve kreditne obveze, konvertibilni dug i 36-postotni dionički udio u kapitalu Forthneta, nakon uspješno završenih pregovora s prodavateljima, i to Nacionalnom bankom Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom. Dodatni detalji transakcije neće biti objavljeni, a transakcija podliježe standardnim regulatornim odobrenjima.