Apple izgubio dominaciju na tablet tržištu

Apple izgubio dominaciju na tablet tržištu
Fotolia (ilustracija)

Najnovije analize koje je proveo Strategy Analytics pokazuju kako je Apple definitivno izgubio dominaciju i na tablet tržištu jer je u drugom ovogodišnjem kvartalu ukupna prodaja tableta s Googleovim Android operativnim sustavom dosegla 67 posto. Istovremeno Apple je s iPad i iPad Mini na iOS operativnom sustavu ostvario 28,3 posto tržišnog udjela, dok je Microsoft s Windows 8 i Windows RT operativnim sustavima dosegao 4,5 posto. Zanimljivo je da je prema podacima Strategy Analyticsa BlackBerry povećao svoj tržišni udjel na 0,1 posto.

Ove godine prema tim podacima ukupna prodaja tableta porasla je sa 36,1 milijun komada u drugom kvartalu 2012, godine na 51,7 milijuna komada u razdoblju travanj-lipanj ove godine uz rast od 43,21 posto. Analiza Strategy Anayticsa pokazuje kako je Apple prodao 14,6 milijuna tableta što je za gotovo 2,4 milijuna manje nego u istom razdoblju prethodne godine, dok su Android tableti skočili s 18,5 milijuna na čak 34,6 milijuna prodanih komada. Microsoftovih Windows operativnih sustava na tabletima bilo je 2,3 milijuna dok je u drugom prošlogodišnjem kvartalu bilo prodano svega 0,2 milijuna tableta s ovim operativnim sustavom.

Prema izjavi Petera Kinga direktora odjela analitike tržišta tableta u Strategy Analyticsu broj branded tableta prodanih u drugom ovogodišnjem kvartalu porastao je 47 posto na 36,2 milijuna komada, ali je vodeći Android iako su mnogi analitičari predviđali da se to neće dogoditi prije 2015. godine.