Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Foto: DepositPhotos

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.

Nije navedeno hoće li doći do spuštanja cijena ako euro ojača u odnosu na dolar, ali s obzirom na praksu unutar svih industrija - vjerojatno neće.

Ujedno, cijene aplikacija i kupnje unutar njih također će porasti u Čileu, Egiptu, Japanu, Maleziji, Pakistanu, Poljskoj, Južnoj Koreji, Švedskoj i Vijetnamu. Nažalost, konkretnije objašnjenje zašto se povećavaju cijene i u tim zemljama, nije ponuđeno, ali vjerojatno također ima veze s deviznim tečajem.

Za one koji nisu upoznati s načinom na koji funkcioniraju cijene unutar App Storea, Apple developerima daje unaprijed postavljene razine prema kojima mogu odrediti cijenu svojih aplikacija, što znači da će se te razine povećati od 5. listopada.

Primjerice, prva razina će se povećati s 0,99 eura na 1,19 eura, dok će se maksimalna razina povećati s 999 eura na 1199 eura.

Apple s vremena na vrijeme poseže za ovakvim promjenama pa prilagođava razine cijena u App Storeu diljem svijeta, a više informacija o ovom povećanju može se pronaći na Appleovoj web stranici za developere. Neki od njih mogu prilagoditi cjenovnu razinu aplikacije kako bi se prilagodili povećanju cijena.

Dobro je znati i da povećanja cijena ne utječu na automatski obnovljive pretplate, što je za korisnike uistinu pozitivna vijest. Nažalost, u ukupnom smislu nije pozitivna jer i Apple je odlučio povećanje troškova u poslovanju prebaciti na krajnje korisnike, kao i svi drugi. Time pritisak postaje sve veći i vrlo vjerojatno će se odraziti na ukupnu potrošnju. Vrijeme će pokazati hoće li utjecaja biti i na Apple...

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.