Apple će delistirati iz App Storea sve aplikacije koje nisu dugo ažurirane

Apple će delistirati iz App Storea sve aplikacije koje nisu dugo ažurirane
DepositPhotos

Apple planira odmah ukloniti igre i aplikacije s App Storea koje nisu ažurirane "u značajnom periodu" i ako njihovi developeri ne pošalju ažuriranje na odobrenje u roku 30 dana od zaprimanja upozorenja.

"Ova aplikacija nije ažurirana u značajnom  periodu i planirano je da bude uklonjena iz prodaje za 30 dana. Nije potrebna nikakva radnja da bi aplikacija ostala dostupna korisnicima koji su je već preuzeli. Ovu aplikaciju možete držati dostupnom novim korisnicima za otkrivanje i preuzimanje s App Storea tako da pošaljete ažuriranje na pregled u roku od 30 dana. Ako se ažuriranje ne pošalje u roku od 30 dana, aplikacija će biti uklonjena iz prodaje", stoji u upozorenju koje je developerima poslao Apple.

Dakle, aplikacije će ostati korisnicima na raspolaganju u onom obliku koji je posljednji zatečen, ali novih korisnika neće biti u slučaju uklanjanja aplikacije s App Storea. Na taj način si Apple želi "raskrčiti" prostor u e-trgovini, ali i povećati stupanj sigurnosti za korisnike.

Nejasno je u cijeloj priči radi li se o nekakvom novitetu ili je Apple samo odlučio stare odluke početi ažurnije provoditi. Naime, još 2016. se govorilo o sličnim potezima, ali developeri nisu dobivali nikakvu povratnu informaciju pa nije bilo ni jasno događa li se išta ili ne. Čini se da je sad slučaj da se događa.

Ono što je također nejasno jest što znači "značajniji period" za neažuriranje aplikacije. Apple oko toga nije ponudio previše detalja, iako bi bilo poželjno da jest. Primjerice, 6. travnja ove godine, Google je bio konkretniji te naveo da će od 1. studenoga sve aplikacije koje nisu ažurirane unazad dvije godine od tog datuma postati nedostupne za uređaje čiji je operativni sustav mlađi od dvije godine.

Vjerojatno će Apple kroz naredne tjedne ponuditi neke konkretnije informacije na ovu temu.