Apple bolji od očekivanja Wall Streeta, rekordnih 31,2 milijuna iPhona

Apple bolji od očekivanja Wall Streeta, rekordnih 31,2 milijuna iPhona
Ilustracija

Jedan do najveći svjetskih proizvođača pametnih telefona, tableta i osobnih računala Apple ostvario je u posljednjem kvartalu prodaju od 35 milijardi dolara, te zaradu od 6,9 milijardi, što je iznad očekivanja analitičara s Wall Streeta koji su predviđali 7,32 dolara pod dionici, dok je Apple ostvario 7,47 dolara. Apple je ostvario 57 posto prodaje izvan SAD-a, dok im je iTunes dio poslovanja donio gotovo 4 milijarde dolara uz rast od 25 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Jabučari su prodali rekordnih 31,2 milijuna iPhona s najvećim udjelom iPhone 5 pametnog telefona, te tome dodali 14,6 milijuna iPada koji na tržištu po prometu drže čak 84 posto tržišta. Uz sve ovo unatoč krizi PC tržišta Apple je prodao 3,8 milijuna Mac računala, te 4,5 milijuna iPoda što im je i donijelo odlične rezultate u njihovom fiskalnom trećem kvartalu.

U strukturi prodaje Apple snažno ovisi o prodaji svojih pametnih telefona koji su mu u ovome trećem kvartalu u prodaji pridonijeli s 51 posto. Nakon toga po udjelu u ukupnim prihodima slijedi iPad s 18 posto. Računala mu čine 14 posto ukupne prodaje, a iTunes 11 posto.

Neki analitičari predviđaju da je ta ovisnost o zapravo dva proizvoda čije se dvije ili maksimalno tri inačice istovremeno prodaju opasna za Apple pogotovo jer Samsung stalno i brzo izlazi s pametnim telefonima i tabletima.
S druge strane, vjernost Appleovih kupaca ono je na čemu baziraju svoju poslovnu politiku, objašnjavaju Analitičari, dok glavni izvršni direktor Applea Tim Cook ističe kako su ponosni na rekordnu prodaju 31 milijun iPhona. Prema njegovim riječima mnogo očekuju od novog iOS 7 koji uskoro dolazi kao i od OS X Mavericksa namijenjenog osobnim računalima.

Prema procjenama Applea i analitičara četvrti kvartal fiskalne godine mogao bi biti još bolji od ovog netom završenog s prodajom na razini od 34 do 37 milijardi dolara. Međutim, upozoravaju analitičari i ovaj kvartal pokazao je pad profita kompanije što se Appleu nije događalo desetljećima.