Aplikacije su budućnost i uskoro će u potpunosti zamijeniti „obične“ web stranice

Aplikacije su budućnost i uskoro će u potpunosti zamijeniti „obične“ web stranice

Deveta po redu tehnološka konferencija Advanced Technology Days u prostorima Hypo Centra u Zagrebu okupila je više od 150 razvojnih inženjera, IT profesionalaca, programera i svih ostalih koji se profesionalno ili privatno bave razvojem i korištenjem IT rješenja.

Konferenciju je otvorio Tomislav Tipurić, direktor konferencije te specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska, koji je u uvodnom govoru napomenuo kako su ovakve konferencije izuzetno bitne za razvoj IT industrije jer 'uređaji bez dobre softverske podrške ne vrijede ništa'.

U uvodnom predavanju Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, pohvalio je hrvatsku zajednicu razvojnih i sistemskih inženjera kao najveću u regiji te naveo kako konzumerizacija IT-a, proces u kojem je Microsoft predvodnik, donosi cijeli niz novih uređaja, od mobilnih telefona i tableta, preko računala do raznoraznih 'pametnih' uređaja koji na neki način komuniciraju s računalima.

Upravo zbog toga, kao i zbog pojave novih usluga koje se mahom sele u oblak, sve je veći izazov razvijati aplikacije. Posao je Microsofta, u tom slučaju, pomoći razvojnim inženjerima i IT profesionalcima te njihov posao učiniti što jednostavnijim.

„Advanced Technology Days konferencija bazirana je na četiri mega trenda - pričali smo o računalstvu u oblaku, o mobilnosti, o društvenim medijima i njihovim primjenama u svakodnevnom poslovanju kao i o velikim podacima odnosno velikim količinama podataka i algoritmima, pristupima i rješenjima kako od tih podataka stvoriti bitne, poslovno primjenjive informacije. Uspjeli smo u dva dana staviti četrdeset predavanja koja smo podijelili u dva dijela - prvi dio namijenjen IT profesionalcima, ljudima koji se bave primarno održavanjem i stvaranjem računalne infrastrukture, a drugi dio namijenjen je ljudima koji razvijaju nova rješenja ili nadograđuju postojeća - razvojnim inženjerima i programerima.“, objasnio je Tomislav Tipurić, direktor konferencije.

Drugog dana konferencije najveći interes prisutnih izazvao je okrugli stol na kojem su Tomislav Tipurić kao moderator, Luka Gospodnetić iz IN2, Domagoj Pavlešić iz Web-ideje, Bruno Kovačić iz Axilisa i Matej Špoler iz Infinuma razgovarali o budućnosti aplikacija.

Glavna rasprava povela se oko 'sukoba' koji će se u budućnosti razviti između web aplikacija i nativnih aplikacija kao i razvoj aplikacija za različite operativne sustave. Tijekom sat vremena raspravljalo se o Silverlightu, staranju standarda, HTML5, korisničkom iskustvu te drugim vezanim temama. Sudionici okruglog stola na kraju su zaključili kako su aplikacije budućnost te da će uskoro u potpunosti zamijeniti 'obične' web stranice.