Aplikacija i priručnik za bolji život osoba s invaliditetom

Aplikacija i priručnik za bolji život osoba s invaliditetom

Poznato je da osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje potencijale i biti učinkovite na radnom mjestu ako im omogućimo uvjete te osiguramo pretpostavke za izjednačavanje mogućnosti i ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, u kompaniji Ericsson Nikola Tesla su predstavljena dva konkretna alata kojima se unaprjeđuju dosadašnje mogućnosti za njihovu profesionalnu integraciju i kvalitetniji život. Rezultat su rada stručnjaka Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i kompanije Ericsson Nikola Tesla, koji su ih prezentirali mnogobrojnoj publici na zajedničkom događanju.

Pozdravljajući uvažene goste Gordana Kovačević, predsjednica Nikole Tesle, čestitala je na vrijednim postignućima te poručila da aplikacijom EVA pokazujemo kako ICT svima omogućava ostvarenje svog punog potencijala.

„U našoj kompaniji zapošljavamo ljude prema znanju te smatramo da svakome treba dati priliku za profesionalni razvoj te potičemo uključivost i različitost. Nažalost, zbog ograničene podrške u obrazovanju osoba s invaliditetom, na tržištu rada je teško naći osobe s invaliditetom koji su visokoobrazovani ICT stručnjaci. Zbog toga bi se relevantna tijela državne uprave, Ministarstva radi i socijalne skrbi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva te svi zainteresirani dionici, uključujući HUP, HGK i društveno odgovorne poslodavce, trebali povezati u kreiranju jedinstvene strategije obrazovanja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada 21. stoljeća. Čestitam Hrvoju i cijelom timu na ovoj vrijednoj aplikaciji koja pomaže drugim ljudima.“

Damira Benc, ravnateljica zavoda, očekuje daljnje senzibiliziranje tržišta rada na potencijale koje imaju osobe s invaliditetom, a priručnik je tu da pomogne svim uključenim stranama.  Natalija Vičević, rukovoditeljica Službe za profesionalnu rehabilitaciju ZOSI-a, smatra da se priručnikom približio čitav niz pristupačnih mogućnosti, ali i primjeri kvalitetne komunikacije sa osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom donosi praktične, jednostavne i lako primjenjive savjete u svakodnevnom radu i komunikaciji s osobama s invaliditetom. Namijenjen je stručnjacima, poslodavcima i svima koji neposredno i posredno rade s osobama s invaliditetom, ali i samim osobama s invaliditetom.

Vrijednost priručnika i aplikacije prepoznali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatska udruga poslodavaca. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, istaknuo je da je primjer

poput ovoga najbolji putokaz kako osobe s invaliditetom mogu stvarati dodanu vrijednost
organizacijama u kojima djeluju. Pohvalio je što su se kroz program inovativnog zapošljavanja ostvarili ovako kvalitetni rezultati. Daljnje korake Hrvatske udruge poslodavaca i otvorenost za suradnju u poboljšanju pozicije osoba s invaliditetom na tržištu rada najavio je i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, sa željom da se broj od preko 6000 nezaposlenih što prije smanji.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je jedna od kompanija koja je uspješno primijenila mjere sustava za zapošljavanje osoba s invaliditetom ZOSI-a, nakon čega je ubrzo pokrenula i razvoj glasovno-kontroliranog sučelja namijenjenog osobama s oštećenjem vida, s dodatnim motoričkim teškoćama ili teškoćama u korištenju modernih tehnologija. Cilj ovog projekta bio je omogućiti glasovno upravljanje uređajima koji posjeduju zaslon osjetljiv na dodir. Time se željelo benefite novih tehnologija učiniti dostupnima svim onim osobama koje, zbog nekih svojih tjelesnih ograničenja, do sada u svom svakodnevnom životu nisu mogle koristiti prednosti koje te tehnologije nude.

Hrvoje Katić, inicijator ove ideje i sam osoba s oštećenjem vida, demonstrirao je zorno što EVA omogućuje. Telefonski pozivi, dodavanje kontakta, povijesti dolaznih i odlaznih poziva, slanje, primanje te čitanje SMS poruka, pozivanje hitnih službi (radi i kada je zaslon uređaja zaključan), stanje mreže i baterije, mogućnost pisanja, čitanja te snimanja bilješki, samo su neke od njih. Najavio je i rad na daljnjem unaprjeđivanju aplikacije kako bi bila korisna svim osobama s invaliditetom.

Tomislav Kadežabek, također član tima koji je radio na razvoju aplikacije, istaknuo je da su u svijetu već dostupna mnoga rješenja za prepoznavanje govora, glasovno naređivanje i diktiranje teksta no EVA je prvo takvo rješenje namijenjeno korisnicima s hrvatskog govornog područja, a od danas je besplatno dostupna svim građanima putem servisa Google Play Store. Uspjeh tima, u kojem su uz Hrvoja i Tomislava još bili Enis el Kur, Sandra Sršan i Antonija Mušćet, prisutni sudionici pozdravili su velikim pljeskom te EVA-i poželjeli uspješan rad.

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.