Antivirusni programi za Linux nisu pouzdani kao oni za Windows, no šansa da se zarazite je puno manja

Antivirusni programi za Linux nisu pouzdani kao oni za Windows, no šansa da se zarazite je puno manja

Windows bazirana antivirusna zaštita naširoko je poznata i često se piše ili govori o testovima nad najboljim programima koji nam omogućavaju neometano surfanje Internetom. No i Linux ima svojih problema vezanih uz malware, samo što antivirusni programi zaduženi za zaštitu nisu prečesto toliko pouzdani, čak unatoč tome što postoje i oni Windows korisnicima poznatih proizvođača.

Razlika za Linux korisnike ipak je u tome da malware ovisi isključivo o ljudskoj greški. Dakle, ako se ne klika na sumnjive oglase, stranice i ne ostavljaju privatni podaci na nepoznatim i nesigurnim mjestima, problema neće biti. Ipak, ponekad nismo toliko koncentrirani pa bi nam aintivirusni program ipak trebao omogućiti potrebnu zaštitu.

Stoga, ako je Linux vaš izbor, zanimat će vas testovi 16 najpopularnijih alata za zaštitu na Internetu. A ono što treba napomenuti jest da ne postoji niti jedan program koji bi omogućio stopostotnu zaštitu i na Windows i Linux operativnom sustavu. Ali zato su neki blizu tome te imaju preko 95 posto. Što se tiče operativnih sustava pojedinačno, ima onih koji su postgli sto posto (Symantec - Windows; Kaspersky Endpoint - Linux).

Najbliže "stotki" su ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop, Kaspersky Anti-Virus for Linux File Server, AVG Server Edition for Linux, Avast File Server Security, Symantec Endpoint Protection Manager, Kaspersky Endpoint Security 8.0 for Linux i Sophos for Linux. Svi su između 95 i 99,8 posto (ESET i Kaspersky Anti-Virus).

Stoga, navedenih sedam najbolje je rješenje za zaštitu, dok ostatak baš i nije. Primjerice, F-Secure Linux Security, Bitdefender Antivirus Scanner for Unices, eScan Antivirus for Linux Desktop, G Data Client Security Business for Linux, Dr. Web Antivirus for Linux i McAfee VirusScan Enterprise for Linux su neka sredina pa opaze 70 do 95 posto malwarea, a najgori su F-Prot Antivirus for Linux (23 posto) i ClamAV (66,1 posto).

Još iz kategorije

Gotovina još uvijek najomiljenija u Hrvatskoj

Gotovina još uvijek najomiljenija u Hrvatskoj

20.11.2019. komentiraj

FinTech konferencija Shift Money zatvorena je jučer proglašenjem pobjednika Shift Money Startup Challenge natjecanja, a drugog dana konferenciju su obilježila i dva panela. Panel o društvu bez gotovine vodio je Nikola Pavešić iz Nikkeija, a u njemu su sudjelovali Luka Tomasković iz Zagrebačke banke, Dejan Donev iz Keksa, Elena Lavezzi iz Revoluta i Daniel Lenardić iz KPMG-a.

Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

20.11.2019. komentiraj

Vodeći svjetski medij u području kibernetičke sigurnosti, britanski SC Magazine, uvrstio je na svoju listu 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti u Europi i jednu Hrvaticu – Biljanu Cerin. Ovo je prvi put da se na ovakvoj prestižnoj listi našao i stručnjak iz Hrvatske. Kriteriji za uvrštenje su opsežni. Komisija svoju ocjenu donosi na temelju održanih stručnih predavanja u javnosti, objavljenih radova, dokazane stručnosti i svijesti u području zaštite podataka, korištenja društvenih medija u aktiviranju stručne zajednice, te brojnih drugih kriterija.

Uz besplatnu aplikaciju PayDo 21. studenog diljem zemlje parkirajte bez troška

Uz besplatnu aplikaciju PayDo 21. studenog diljem zemlje parkirajte bez troška

20.11.2019. komentiraj

U brojnim hrvatskim gradovima, uključujući Zagreb, 21. studenog je „Dan besplatnog parkiranja“, sada već tradicionalna akcija kojom je građanima, korisnicima Mastercard kartica, omogućeno gotovo cjelodnevno parkiranje bez ikakvog troška.