Ante Vrdelja: Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije

Ante Vrdelja: Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije

Foto: Vedran Sabljak, Kristina Vodopivec

Producent hrvatskog studija Croteam i tajnik hrvatske neprofitne organizacije Croatian Game Developers Association (CGDA), Ante Vrdelja, na ovogodišnjoj je Reboot Develop 2016 konferenciji predstavio svoju prezentaciju fokusiranoj na dvogodišnjim planovima unaprjeđenja hrvatske industrije računalnih igara.

Tijekom prve godine, od kada je organizacija CGDA službeno predstavljena na Reboot Develop 2015 konferenciji, pokušalo se ostvariti devet ciljeva od kojih su pet uspješno provedena, dva su u samom procesu i dva su bila neuspješna. Ono što su uspjeli ostvariti je promovirati hrvatske videoigre putem sufinanciranja odlaska studija na poznate svjetske sajmove kao što je to Gamescom i objaviti promotivni pregled hrvatske industrije računalnih igara traženog od većeg broja zainteresiranih.

Uspješno su osnovali hrvatsku organizaciju CGDA koja ima cilj podržavati, promovirati i povezati hrvatske tvrtke u industriji računalnih igara.

"Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije. Želimo pripadati negdje."

Organizacija trenutno ima desetak članova koja uključuje i poznate tvrtke kao što su Cateia Games, Croteam, Little Green Men, Gamepires i Ironward.

Isto tako uspješno su prikupili podatke s količinom studija koji se bave razvijanjem računalnih igara.

"Htjeli smo znati točno ili otprilike koliko studija i individualca rade na računalnim igrama. Prosječni godišnji rast hrvatskih studija u posljednjih pet godina je 55 posto."

Vrdelja je objasnio kako je prvi plan za sljedeću godinu osvrnuti se na probleme financiranja i produkcije te privući što je više moguće investitora za pomoć pri razvijanju hrvatske industrije računalnih igara.

"Nadamo se da ćemo iduće godine doći s pozitivnim rezultatima i s više uspjeha nego neuspjeha."

Još iz kategorije

Ovog tjedna Osijek će ugostiti šesto izdanje PMIDayz

Ovog tjedna Osijek će ugostiti šesto izdanje PMIDayz

20.05.2019. komentiraj

U Osijeku se od 24. do 26. svibnja, održavaju šesti po redu PMIDayz, regionalna konferencija voditelja projekata. Događaj organiziraju udruga PMI Hrvatska i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Viber o propustima u WhatsAppu

Viber o propustima u WhatsAppu

20.05.2019. komentiraj

Pogreške i propuste konkurencije tvrtke često koriste kako bi istaknule prednosti vlastitih rješenja. Tako se po pitanju nedavnih kršenja privatnosti korisnika WhatsAppa službeno oglasio Rakuten Viber.

SAS Analytics Day održan i u Zagrebu

SAS Analytics Day održan i u Zagrebu

19.05.2019. komentiraj

Nakon Budimpešte, Beča, Bratislave, Praga i Beograda, konferencija SAS Analytics Day održana je i u Zagrebu. Na hrvatskom izdanju tog događaja okupilo se gotovo 200 sudionika.