Ante Vrdelja: Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije

Ante Vrdelja: Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije
Vedran Sabljak, Kristina Vodopivec

Producent hrvatskog studija Croteam i tajnik hrvatske neprofitne organizacije Croatian Game Developers Association (CGDA), Ante Vrdelja, na ovogodišnjoj je Reboot Develop 2016 konferenciji predstavio svoju prezentaciju fokusiranoj na dvogodišnjim planovima unaprjeđenja hrvatske industrije računalnih igara.

Tijekom prve godine, od kada je organizacija CGDA službeno predstavljena na Reboot Develop 2015 konferenciji, pokušalo se ostvariti devet ciljeva od kojih su pet uspješno provedena, dva su u samom procesu i dva su bila neuspješna. Ono što su uspjeli ostvariti je promovirati hrvatske videoigre putem sufinanciranja odlaska studija na poznate svjetske sajmove kao što je to Gamescom i objaviti promotivni pregled hrvatske industrije računalnih igara traženog od većeg broja zainteresiranih.

Uspješno su osnovali hrvatsku organizaciju CGDA koja ima cilj podržavati, promovirati i povezati hrvatske tvrtke u industriji računalnih igara.

"Želimo da hrvatski developeri budu prepoznati kao dio kreativne industrije. Želimo pripadati negdje.

Organizacija trenutno ima desetak članova koja uključuje i poznate tvrtke kao što su Cateia Games, Croteam, Little Green Men, Gamepires i Ironward.

Isto tako uspješno su prikupili podatke s količinom studija koji se bave razvijanjem računalnih igara.

"Htjeli smo znati točno ili otprilike koliko studija i individualca rade na računalnim igrama. Prosječni godišnji rast hrvatskih studija u posljednjih pet godina je 55 posto.

Vrdelja je objasnio kako je prvi plan za sljedeću godinu osvrnuti se na probleme financiranja i produkcije te privući što je više moguće investitora za pomoć pri razvijanju hrvatske industrije računalnih igara.

"Nadamo se da ćemo iduće godine doći s pozitivnim rezultatima i s više uspjeha nego neuspjeha.