Anonimni trgovac Etherom zaradio 228 milijuna dolara u samo mjesec dana

Anonimni trgovac Etherom zaradio 228 milijuna dolara u samo mjesec dana
Ilustracija

Kriptovalute su izniman trend posljednjih mjeseci, otkako je bitcoin probio granicu od dvije tisuće američkih dolara vrijednosti, a potom je stigao i Ethereum sa svojim ether tokenima. Najsnalažljiviji i najupućeniji zaradili su pravo bogatstvo trgujući kriptovalutama, ali teško da netko može nadmašiti anonimca koji je uspio u samo mjesec dana trgovanjem etherom zaraditi 228 milijuna dolara!

- 0x00A651D43B6e209F5Ada45A35F92EFC0De3A5184 - postavio je vlasnik stotina milijuna na Instagram, ili netko tko ga glumi, ali ove brojke i slova su njegov identifikacijski kod na virtualnom novčaniku.

Kad ga se provjeri, sve se jasno vidi. A vidi se da je u samo mjesec dana od uloženih 55 milijuna dolara stigao do 283 milijuna, što je rast od 413 posto. Sve zbog trgovanja etherom, novcem Ethereum blockchaina. Ovako nešto sigurno može biti motiv onima koji misle da mogu brzo i lako zaraditi, ali treba biti oprezan i imati na umu da je ova anonimna osoba prije samog početka trgovanja imala 55 milijuna dolara za ulog. Većina nema ni promil toga, a i kad ima, to je najčešće sva ušteđeniva pa svako posrtanje može biti kobno.

Kako god, kriptovalute su ovom objavom ponovno stigle u prvi plan pa je Bloomberg išao izračunati kolika im je ukupna vrijednost na tržištu, a 6. lipnja bila je na stotinu milijardi dolara, što je nevjerojatno i oko pet puta više no prije četiri mjeseca ranije. No, otvorila su se i neka druga pitanja vezana uz anonimnost.

Dok je divno i krasno biti anoniman dok posluješ stotinama milijuna dolara, problematično je ako se odlučiš ukrasti toliko. Naime, hakeri uživaju privilegije kriptovaluta pa svojim žrtvama u pravilu određuju da ako žele spasiti svoje podatke, moraju ih plaćati nekom od kriptovaluta. U trag im se ne može ući i zasad ne postoji tendencija da se to promijeni. To nije dobro ako se želi takav način plaćanja implementirati šire i u svakodnevicu.

„Anonimnost će za virtualne valute s vremenom postati teret, a ne prednost“, djelić je zaključka rasprave na ovu temu u Europskom parlamentu, što nikako nije dobar znak...

Ali, teško da se vlasnik 228 milijuna dolara profita brine zbog toga...