Android tableti zauzimaju veliki dio tržišta

Android tableti zauzimaju veliki dio tržišta
Fotolia (ilustracija)

Google ima trenutno 70 milijuna aktiviranih Android tableta, no pitanje je koliko je od ovih uređaja zapravo u stalnoj uporabi. Konzultant Enders Analysis, Benedict Evans, ostaje zbunjen činjenicom kako brojni Android tableti još nisu postali značajnija prijetnja iPadovoj prevlasti u ovome području, ali niti u mobilnome prometu ili oglašavanju, te se sam ne oklijeva upitati tko zapravo kupuje sve te silne Android tablete.

Evans ističe kako je Googleova Nexus tablet serija općenito zadobila najbolje ocjene korisnika među Android tabletima, no ona nedvojbeno čini samo mali udio Android tableta na tržištu.

U prilog tomu, Evans pretpostavlja kako u ovome slučaju postoje tri moguća objašnjena za veliku razliku između isporuke Androidovih tableta i korištenja istih. Smatra kako su ovi tableti kupljeni u tržištima u nastajanju, ali ovdje se ne radi o Kini, jer kineski uređaji uglavnom nisu aktivirani, tako da su oni isključeni iz ove teze, te koja ne koriste zapadna područja, već su kupljeni na razvijenim tržištima i više - manje su korišteni ili uopće nisu. Oni su kupljeni, prema Evansu, ne kako bi se njima pristupalo internetu, jer se smatra kako su oni jeftini dječji tableti, tzv. “baby monitors“, te još jedan zanimljiv gadget.

Evans smatra kako se radi o mješavini svih triju objašnjenja i kako je maleni udio prodaje Nexusa na tržištu samo dokaz da ljudi kupuju ovakve uređaje više-manje jer su zainteresirani u dobro iskustvo u odnosu na najnižu moguću cijenu.