Android probija milijardu do 2017.

Android probija milijardu do 2017.
Fotolia (ilustracija)

Ako je vjerovati analizi Canalysa broj prodanih pametnih telefona baziranih na Googleovom operativnom sustavu Android u narednih nešto više od 4 godine mogao bi dosegnuti čak milijardu. To je gotovo dvostruko više od 470 milijuna koliko je pametnih telefona na Android prodano u prošloj godini.

Za Google su ovo odlične najave, smatraju analitičari, jer te 2017. godine Android bi trebao držati oko 67,1 posto od ukupno 1,5 milijardi pametnih telefona koliko se očekuje da će biti prodano za četiri godine. S druge strane, dok će Google slaviti, Apple će gubiti tržišni udjel.

Prema procjenama analitičara Canalysa s 19,5 posto udjela na svjetskom tržištu u prošloj godini, Apple bi mogao pasti na 14,1 posto pri čemu bi trebao ostvariti godišnju prodaju na razini od oko 200 milijuna komada. Još jedan veliki dobitnik trebao bi biti Microsoft, a ako se ostvari procjena i prognoza analitičara Microsoft bi sa svojim operativnim sustavom trebao porasti s 2,4 posto ostvarenih u prošloj godini na čak 12,7 posto.

Neki analitičari čak procjenjuju da će se u ovom narednom razdoblju dogoditi i preuzimanje nekad najuspješnijeg proizvođača pametnih telefona finske Nokije od strane Microsofta.

BlackBerry bi trebao ostati na gotovo istoj razini u 2017. kao što je to bio u prošloj godini, međutim ipak će zabilježiti tek 0,2 postonih poena pada. Tako će s 4,8 posto iz prošle godine ukupni udjel pasti na 4,6 posto, no to će za BlackBerry značiti oko 70 milijuna komada pametnih telefona godišnje. Međutim, BlackBerry bi ipak mogao biti i snažniji jer novi uređaji su zaista na tragu najboljih na tržištu,a robusnost operativnog sustava te lako prebacivanje Android aplikacija na BlackBerry operativni sustav omogućit će mnogo značajniji rast nego što se to možda danas očekuje, smatraju analitičari.