Android OS dobiva NSA kod

Android OS dobiva NSA kod
Fotolia

U buduće verzije Googleovog Android operacijskog sustava ugrađivat će se kod koji je još od 2011 godine razvija američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA). Prema navodima Jerryja Hildebranda, NSA kod neće koristiti za bilo kakve operacije praćenja Android korisnika.

Predstavljen je kao sigurnosno poboljšanje za Android sustav, te će kod izolirati aplikacije kako bi se spriječilo hakere i oglašivače u dobivanju pristupa osobnim ili poslovnim podacima pohranjenim na uređajima. Glasnogovornica NSA Vanee Vines je naglasila kako će svi novi telefoni, tableti, televizori, automobili i drugi Android uređaji u sebi imati NSA kod.

Glasnogovornica Googlea Gina Scigliano je potvrdila da Android sustav već sadrži neke stvari koje je napravila NSA, ali naglašava činjenicu kako su svi kodovi koje sadrži Android sustav dostupni na source.android.com.

Hildebrand navodi činjenicu kako je Android open source sustav, te je tako njegov kod dostupan svima. Navodi kako nema razloga za zabrinutost korisnika. No, NSA još nije izdala službenu izjavu o povezanosti projekta za sigurnosno poboljšanje Androida s projektom PRISM. NSA na Android kodu radi od 2011 godine što je nastavak njihovog SE Linux projekta.