Android mobiteli u Turskoj ostaju bez Google servisa

Android mobiteli u Turskoj ostaju bez Google servisa
Dražen Tomić

Turska se našla na udaru Googlea jer je stala na stranu Rusije u tužbi vezanoj za nepoštene poslovne prakse u slučaju s Yandexom, zbog čega je ta europska zemlja ostala bez licenci za Google Mobile Services (GMS).

To podrazmijeva sve nove Android uređaje koji trebaju biti isporučeni u Tursku, ali to nije sve jer Google se odlučio i svim postojećim Android mobilnim uređajima u Turskoj ukinuti mogućnost Android nadogradnji s Google servisima i uslugama. Dakle, to je radikalnije od poteza prema Huaweiju, koji i dalje može obavljati nadogradnje za postojeće modele pametnih telefona.

Jasno je da Google na ovaj način obavlja pritisak na Tursku, kako bi se promijenio njen stav po pitanju nametnutih kazni. Naime, Turska je stala na stranu Yandexa i kaznila Google sa 17,4 milijuna američkih dolara i to se ponajvećoj svjetskoj kompaniji nimalo nije svidjelo i odlučila se na reakciju koja je poprilično opasna te bi trebala biti prosvjetljenje svima.

Jer, postoji tolika ovisnost o Googleu i onome što nudi da su s njegove strane moguće ucjene ove vrste, koje se postavljaju iznad zakona. S obzirom da je Google privatna kompanija, uistinu može bez problema činiti to što čini, a još mu je lakše s obzirom da ima podršku američkih vlasti. Koje niti su u dobrim odnosima s Turcima, a niti s Rusima.

Što se pak Rusije tiče, već neko vrijeme traje bitka zbog nepoštenih poslovnih praksi, odnosno, promjene ugovora po kojima bi Google silom tjerao korisnike da izaberu njegovu tražilicu umjesto konkurentskih. U ovom slučaju, umjesto Yandexa, koji u Rusiji ima 62 posto udjela na tržištu internetskih pretraga.

Sreća je što Google previše ovisi o tržištu Europske unije pa se ne odlučuje na ovakve sankcije, ali u zemljama kao Turska ili Rusija više može dobiti nego izgubiti ako povuče tako radikalne poteze. Koji će se dodatno radikalizirati jer Turska ne namjerava uzmaknuti, prijeti da će se prema Googleu postaviti još oštrije.