Android mobitele sada je teže probiti od iPhonea

Android mobitele sada je teže probiti od iPhonea
Antonio Jularić

Android mobilni operativni sustav unatoč popularnosti imao je ozbiljnih problema sa sigurnosti kroz povijest, ali prema tvrdnjama američkih forenzičara, teže je “probiti“ ga nego iOS. Ako je to istina, Android bi se napokon mogao ozbiljnije naći u uporabi poslovnog sektora, koji bježi od tog operativnog sustava zbog svih sigurnosnih problema koje predstavlja. Ili je predstavljao.

"Prije godinu dana nismo mogli probiti sustav zaštite na iPhoneima, ali smo mogli na svakom Androidu. Sad ne možemo na većini Androida probiti sustave zaštite metodama koje smo koristili dosad", kazao je detektiv Rex Kiser.

Stvari su se promijenile na gore za iPhone zahvaljujući alatu Cellebrite, kojim se može probiti u svaki iPhone i donedavno se moglo u svaki Android. Dakle, idealno za one koji žele razotkriti kriminalne aktivnosti, špijunažu ili bilo kakvu prijetnju. Jasno, zato Cellebrite masovno koriste policija, FBI, CIA... Kad je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama.

Taj alat ne može probiti u sve Androide, pa čak ni one iz prošle godine. Ali i pretprošle... Primjerice, Cellebrite nije izvukao apsolutno ništa iz Google Pixel 2, Samsung Galaxy S9 ili Huawei P20 Pro. Naravno, to ne znači da je nemoguće probiti sustave zaštite, samo je teže.

Sve to posljedica je promjena koje od 2018. čini Google za svoj operativni sustav. Primjerice, Android ima kao glavni prioritet sigurnost pa čim pokrenete uređaj po prvi put, on ima namještene sigurnosne postavke koje će zaštititi i one korisnike čije znanje i nije na najvišim razinama. Shvatili su u Googleu da mnogi proizvođači nemaju novca i(li) vremena kako bi zaštitili uređaje pa Google to čini u startu. Uz to, time se riješi problem s korisnicima koji nisu baš vješti.

Osim ovog poteza, Google posljednjih godina ima program nagrađivanja (Bug Bounties), pomoću kojeg oni s najviše znanja traže sigurnosne propuste i bugove svih vrsta, prijavljuju ih Googleu te za to dobiju novac. U program se uključuje stotine tisuća ljudi i šanse da pronađu sve moguće probleme automatski su na najvišim razinama, što Googleu donosi napredak, a stručnjacima nemali novac.

Ukratko, Android je u ovom trenutku sigurnija opcija nego iOS, što se donedavno činio nezamislivim...