Android mobitele sada je teže probiti od iPhonea

Android mobitele sada je teže probiti od iPhonea

Foto: Antonio Jularić

Android mobilni operativni sustav unatoč popularnosti imao je ozbiljnih problema sa sigurnosti kroz povijest, ali prema tvrdnjama američkih forenzičara, teže je “probiti” ga nego iOS. Ako je to istina, Android bi se napokon mogao ozbiljnije naći u uporabi poslovnog sektora, koji bježi od tog operativnog sustava zbog svih sigurnosnih problema koje predstavlja. Ili je predstavljao.

"Prije godinu dana nismo mogli probiti sustav zaštite na iPhoneima, ali smo mogli na svakom Androidu. Sad ne možemo na većini Androida probiti sustave zaštite metodama koje smo koristili dosad", kazao je detektiv Rex Kiser.

Stvari su se promijenile na gore za iPhone zahvaljujući alatu Cellebrite, kojim se može probiti u svaki iPhone i donedavno se moglo u svaki Android. Dakle, idealno za one koji žele razotkriti kriminalne aktivnosti, špijunažu ili bilo kakvu prijetnju. Jasno, zato Cellebrite masovno koriste policija, FBI, CIA... Kad je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama.

Taj alat ne može probiti u sve Androide, pa čak ni one iz prošle godine. Ali i pretprošle... Primjerice, Cellebrite nije izvukao apsolutno ništa iz Google Pixel 2, Samsung Galaxy S9 ili Huawei P20 Pro. Naravno, to ne znači da je nemoguće probiti sustave zaštite, samo je teže.

Sve to posljedica je promjena koje od 2018. čini Google za svoj operativni sustav. Primjerice, Android ima kao glavni prioritet sigurnost pa čim pokrenete uređaj po prvi put, on ima namještene sigurnosne postavke koje će zaštititi i one korisnike čije znanje i nije na najvišim razinama. Shvatili su u Googleu da mnogi proizvođači nemaju novca i(li) vremena kako bi zaštitili uređaje pa Google to čini u startu. Uz to, time se riješi problem s korisnicima koji nisu baš vješti.

Osim ovog poteza, Google posljednjih godina ima program nagrađivanja (Bug Bounties), pomoću kojeg oni s najviše znanja traže sigurnosne propuste i bugove svih vrsta, prijavljuju ih Googleu te za to dobiju novac. U program se uključuje stotine tisuća ljudi i šanse da pronađu sve moguće probleme automatski su na najvišim razinama, što Googleu donosi napredak, a stručnjacima nemali novac.

Ukratko, Android je u ovom trenutku sigurnija opcija nego iOS, što se donedavno činio nezamislivim...

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!