Android Jelly Bean i dalje raste, prapovijesni Donut i Eclair ispali s ljestvice

Android Jelly Bean i dalje raste, prapovijesni Donut i Eclair ispali s ljestvice

Najnovija distribucijska ljestvica za Android operativni sustav ovog mjeseca donosi neke zanimljive događaje i brojeve. Prvo što se može primijetiti je da ne ljestvici nema prapovijesnih Android Donut i Eclair verzija operativnog sustava.

No, to nije zato što se ti sustavi više ne koriste, već zato što su podaci potrebni za grafikon prikupljani iz Google Play Store aplikacije, koja radi samo na uređajima s Android 2.2 ili novijim verzijama sustava. Ipak nismo ostali zakinuti za informaciju o uređajima koji koriste ove dvije starije verzije Android sustava, a takvi uređaji čine svega 1 posto svih Android uređaja.

Ovomjesečna poboljšanja za Android pokazuju da Jelly Bean zastupljen na 45,1 posto svih Android uređaja, što je skok s prošlomjesečnih 40,5 posto. Po prvi put u povijesti Ice Cream Sandwich verzija Android OS-a bilježi pad, te je pala sa 22,5 na 21,7 posto. Iako se radi o malom padu, ovo smanjenje svakako ukazuje na to da OEM-ovi odrađuju dobar posao nadograđujući svoje uređaje na Jelly Bean.

Također pad su zabilježile i ostale verzije Android sustava. Tako je Gingerbread pao sa 33,1 na 30,07 posto,te je Froyo verzija sustava isto tako zabilježila pad sa 2,5 na 2,4 posto.