Android je pobjednik velike borbe za prevlast na tržištu pametnih telefona

Android je pobjednik velike borbe za prevlast na tržištu pametnih telefona
Statista

Proizvođači pametnih telefona natječu se kao nikad na tržištu i situacija im se mijenja iz dana u dan no ako se netko ne mora brinuti za svoju poziciju to su svakako Google i Apple jer Android i iOS su potpuno nedodirljivi. To nije tako jer su toliko iznad svih već zato što se ostale platforme nisu mogle nametnuti.

Istraživanje na temu mobilnih operativnih sustava proveo je International Data Corporation (IDC) i pokazalo se u njemu da Android čini 80 posto tržišta i da će dominirati sigurno do 2019. godine, a vjerojatno i godinama nakon toga. Što se tiče Applea i njihovog iOS, to je jedina platforma dovoljno snažna da se suprostavi Androidu i da mu kvalitetno konkurira. Posebno kad se govori o profitu, kojeg iOS generira otprilike 60 posto više nego Android, zahvaljujući kupovnim navikama svojih korisnika.

Što se tiče drugih platformi, na listi je Windows Phone i jasno je da se Microsoft s tim operativnim sustavom itekako muči, a ni IDC ne daje neke dobre prognoze po onome što bi moglo uslijediti narednih godina.

- Sve dok su treći na tržištu developeri će im u sve većoj mjeri okretati leđa, a to znači sve manje aplikacija i samim time sve manje interesa od strane korisnika za kupnjom uređaja s Windows Phone operativnim sustavom - navodi u svom izvještaju IDC.

Stoga se Microsoft trudi napraviti nešto potpuno drugačije, nudi svoje aplikacije na Android i iOS uređajima, a u bližoj budućnosti mogli bi omogućiti potpunu kompatibilnost s oba operativna sustava pa će developeri jednostavnije nuditi aplikacije i za njihove pametne telefone ili pfhablete. No to su tek ideje u začetku, prvi čovjek kompanije Satya Nadella nada se da bi već sa širenjem Windows 10 operativnog sustava na svim platformama, od desktop računala preko Xbox One konzole pa do mobilnih uređaja, korisnici mogli steći naviku i samim time poželjeti Windows Phone za sebe.

Dok sve to smišljaju i pokušavaju se prilagoditi, Android i iOS će nastaviti s udaljavanjem i još čvršćim pozicioniranjem na svjetskom tržišu.