Android je omiljena meta za malware

Android je omiljena meta za malware

Poznato je da se za Googleov operativni sustav Android pojavljuje sve više oblika i inačica raznog malicioznog softvera i virusa, no podaci koje je plasirao Cisco su zaista šokantni.

Najnovije izvješće tvrtke Cisco samo je potvrdilo te probleme i ukazalo na alarmantne i zabrinjavajuće podatke. Android je postao omiljena meta za širenje zlonamjernih programa koji mogu oštetiti ili ugroziti sigurnost uređaja. Čak nevjerojatnih 99 posto svih mobilnih malware u 2013. godini je odlučilo napasti Android uređaje.

U izvješću se također kaže kako Android korisnici imaju najvišu stopu "bliskog susreta" (71 posto njih) s malware napadima. Na drugom mjestu je Appleov iPhone s 14 posto. Veliki problem su spam mailovi ali i linkovi koji vode na zlonamjerne web stranice.

Nažalost, mnogi korisnici sami se izlažu opasnosti tako što ne kontroliraju koje stranice posjećuju i ne provjeravaju sumnjive stvari. Preuzimanje mobilnih aplikacija također spada u sam vrh rizičnih operacija te bi se prvo trebalo provjeriti koji se materijali skidaju. U svakom slučaju, malware i Android vole se javno, iako bi Android želio što prije prekinuti tu vezu.