Android i iOS u tijesnoj borbi preuzetih aplikacija

Android i iOS u tijesnoj borbi preuzetih aplikacija
Fotolia

Količina kvalitetnih aplikacija u Google Play trgovini je eksponencijalno porasla tijekom posljednjih godinu dana. Nekada su iOS korisnici često mjesecima pa čak i godina prije vidjeli aplikaciju nego što je aplikacija došla na Android. Slično kao što se dogodilo s Instagram i Temple Rune aplikacijama, gdje su developeri koristili iOS za popularizaciju tih aplikacija a kasnije ih razvili i za Android platformu.

Međutim, danas se Android aplikacije izdaju istovremeno ili s malom vremenskom razlikom u odnosu na iOS aplikacije. Kao što znamo, što je više kvalitetnih aplikacija dostupno, to se više aplikacija i preuzima. Nedavno su Google i Apple zabilježili rekorde u preuzimanjima, iOS App trgovina dosegla je 50 milijardi preuzimanja, a Google Play trgovina 48 milijardi, no kako stvari stoje, izgleda da iOS neće još dugo biti vodeći po broju preuzimanja.

Prema pisanju Telegrapha, Android će do listopada preteći iOS po ukupnom broju preuzimanja. U izvješću stoji da iOS bilježi oko 2 milijarde preuzimanja mjesečno, no Android bilježi 2,5 milijardi preuzimanja, te je samo pitanje vremena kada će Android preuzeti tron.

Google trenutno aktivira 2 milijuna Android uređaja dnevno, što nas dovodi do ukupno 900 milijuna aktivnih uređaja. Analitičar Asymca, Horace Dediu tvrdi kako se trenutno preuzme/instalira 83 aplikacije po kupljenom iOS uređaju i 53 aplikacije po aktiviranom Android uređaju, što znači da Android uređaj generira više preuzimanja, no čini se da iOS uređaj konzumira više aplikacija.

Zahvaljujući perjanicama poput HTC One i Galaxy S4, razlika u broju preuzimanja se smanjuje, ali što je najvažnije, kvaliteta aplikacija u Google Play trgovini se poboljšava.