Android fragmentacija i dalje veliki problem, Lollipop na svega 5,4 posto uređaja

Android fragmentacija i dalje veliki problem, Lollipop na svega 5,4 posto uređaja

Google svakog mjeseca u izvješću navodi koliko koja verzija Android operativnog sustava ima udio na tržištu i još uvijek očekivano vodi 4.4 KitKat sa 41,4 posto, dok su Lollipop 5.0 i 5.1 zajedno na 5,4 posto, što nije loše jer je prije mjesec dana udio bio 3,3 posto. Samo, problem je u tome da je i KitKat "skočio" s 40,9 posto.

Prema tome se može vidjeti i brzina kojom se novije inačice Androida šire i koliko su prihvaćene od strane korisnika. Naravno, ne prati se time samo korisnike već i proizvođače, ali i operatere jer da bi neki uređaj dobio noviju inačicu operativnog sustava, potrebno je da ga prilagodi proizvođač i operater. Zato se zna događati "zastoj" i situacija u kojoj korisnici jedne mreže dobiju na svoj uređaj nadogradnje i po mjesec dana prije onih na drugim mrežama.

Ali radi Google i na tome pa se sve ubrzava i Lollipop bi trebao biti promjena na bolje, što će se posebno osjetiti za dva mjeseca kad na tržištu već naveliko budu mnogi novi uređaji, kao oni koje proizvode LG, Samsung, Huawei, Lenovo (i Motorola), Sony... ali i mnogi drugi koji svojim performansama i snagom mogu bez problema "vrtiti" 5.0 i 5.1.

Naravno, ne treba se osvrtati samo na nove uređaje jer neki stariji modeli pametnih telefona i phableta dobili su nadogradnje, a među značajnijim i zvučnijima su Sony Xperia Z2 i Z3, koji su nadograđeni krajem ožujka. Samsung će pak za svoj Note 4 i Galaxy S5 omogućiti Android do kraja travnja i brojka će zatim dodatno porasti.

A dok se to ne dogodi, stanje na tržištu izgleda tako da osim spomenutih postotaka KitKata i Lollipopa, Jelly Bean 4.1, 4.2 i 4.3 imaju zajedno 40,7 posto, što znači da je postotak identičan kao prošli mjesec. Također, Ice Cream Sandwich 4.0.3 i 4.0.4 imaju 5,7 posto, a ono što brine je da Gingerbread 2.3.3-2.3.7 imaju 6,4 posto.

Google radi sve u svojoj moći da ubrza promjene, ali Android se koristi u mnogim siromašnim zemljama pa novije verzije tog operativnog sustava jednostavno nisu moguće jer stariji i jeftiniji uređaji ne mogu zadovoljiti potrebe koje novije verzije Androida traže.

Još iz kategorije

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.