Android fragmentacija i dalje veliki problem, Lollipop na svega 5,4 posto uređaja

Android fragmentacija i dalje veliki problem, Lollipop na svega 5,4 posto uređaja

Google svakog mjeseca u izvješću navodi koliko koja verzija Android operativnog sustava ima udio na tržištu i još uvijek očekivano vodi 4.4 KitKat sa 41,4 posto, dok su Lollipop 5.0 i 5.1 zajedno na 5,4 posto, što nije loše jer je prije mjesec dana udio bio 3,3 posto. Samo, problem je u tome da je i KitKat "skočio" s 40,9 posto.

Prema tome se može vidjeti i brzina kojom se novije inačice Androida šire i koliko su prihvaćene od strane korisnika. Naravno, ne prati se time samo korisnike već i proizvođače, ali i operatere jer da bi neki uređaj dobio noviju inačicu operativnog sustava, potrebno je da ga prilagodi proizvođač i operater. Zato se zna događati "zastoj" i situacija u kojoj korisnici jedne mreže dobiju na svoj uređaj nadogradnje i po mjesec dana prije onih na drugim mrežama.

Ali radi Google i na tome pa se sve ubrzava i Lollipop bi trebao biti promjena na bolje, što će se posebno osjetiti za dva mjeseca kad na tržištu već naveliko budu mnogi novi uređaji, kao oni koje proizvode LG, Samsung, Huawei, Lenovo (i Motorola), Sony... ali i mnogi drugi koji svojim performansama i snagom mogu bez problema "vrtiti" 5.0 i 5.1.

Naravno, ne treba se osvrtati samo na nove uređaje jer neki stariji modeli pametnih telefona i phableta dobili su nadogradnje, a među značajnijim i zvučnijima su Sony Xperia Z2 i Z3, koji su nadograđeni krajem ožujka. Samsung će pak za svoj Note 4 i Galaxy S5 omogućiti Android do kraja travnja i brojka će zatim dodatno porasti.

A dok se to ne dogodi, stanje na tržištu izgleda tako da osim spomenutih postotaka KitKata i Lollipopa, Jelly Bean 4.1, 4.2 i 4.3 imaju zajedno 40,7 posto, što znači da je postotak identičan kao prošli mjesec. Također, Ice Cream Sandwich 4.0.3 i 4.0.4 imaju 5,7 posto, a ono što brine je da Gingerbread 2.3.3-2.3.7 imaju 6,4 posto.

Google radi sve u svojoj moći da ubrza promjene, ali Android se koristi u mnogim siromašnim zemljama pa novije verzije tog operativnog sustava jednostavno nisu moguće jer stariji i jeftiniji uređaji ne mogu zadovoljiti potrebe koje novije verzije Androida traže.

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.