Android dominirao svjetskim tržištem tijekom prvog kvartala 2013

Android dominirao svjetskim tržištem tijekom prvog kvartala 2013

Prema izvješćima Canalysa za prvi kvartal ove godine, vidljiva je dominantnost Androida svjetskim tržištem mobilnih uređaja. To tržište, koje kombinira pametne telefone, tablete i prijenosna računala, izbacilo je 308,7 milijuna uređaja u prvom tromjesečju, što predstavlja rast od 37,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izvješću.

Udjelom operativnih sustava na tržištu, Android je na vrhu s 59,5 posto svih isporučenih pametnih mobilnih uređaja. Apple je na drugom mjestu s 19,3 posto udjela, dok je Microsoft imao 18,1 posto udjela.

Globalna isporuka tableta porasla je 106,1 posto u odnosu na prethodnu godinu za 41,9 milijuna uređaja, a od tri tržišne kategorije (pametni telefoni, operativni sustavi i tableti), tablet tržište i dalje raste najbrže.

Iako Apple još uvijek prednjači u tabletima s 46,4 posto udjela, ipak je izgubio dio kojeg je preuzeo Android već treći kvartal za redom. Canalysov analitičar Tim Coulling izjavio je u priopćenju kako se predvođena Googleom  i Amazonom dogodila komodifikacija tablet tržišta i to puno brže nego što je to bio slučaj sa osobnim računalima. Isporuka Notebook osobnih računala iznosila je 50,5 milijuna uređaja, i to na tržištu koje se dodatno smanjilo tijekom tromjesečja za 13,1 posto u usporedbi s istim razdobljem 2012 godine.

"Iako postoje makroekonomski faktori koji pridonose tom tijeku trenda, utjecaj tableta ne smije biti podcijenjen," navodi Canalysov analitičar Pin-Chen Tang u priopćenju. "Kombinacija ARM-based chipseta i Androida je prevladala računalne uređaje s novim, nižim cijenama. Ako su Microsoft i Intel  ozbiljni u vezi  kapitaliziranja na ovako burnom tržištu, oboje će se morati pobrinuti da njihovi OEM-ovi  mogu ostati cjenovno konkurentni".