Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

Foto: Fotolia

Turistička agencija specijalizirana za poslovna putovanja PutujBolje i Ana Keglović Horvat iz AKH Consultinga, tijekom travnja su proveli istraživanje na uzorku od 250 poslovnih putnika iz 130 hrvatskih tvrtki koji zbog prirode posla putuju. Htjeli su doznati ide li popularizacija putovanja poslovnim osobama u prilog, koje su njihove navike i potrebe, te koji najčešći problemi i frustracije s kojima se susreću.

Ukupni izdaci za poslovna putovanja u 2018. su iznosili 3,7 milijardi kuna, od čega se na poslovna putovanja u Hrvatskoj odnosi 875 milijuna, a na ona u inozemstvo 2,79 milijardi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini su stanovnici Hrvatske u dobi od 15 i više godina ostvarili 5,9 milijuna jednodnevnih putovanja, od čega je 4,9 milijuna odnosno 82,5 posto bilo privatnih, a milijun, odnosno 17,5 posto, poslovnih.

Od 250 ispitanika, koji su opisno iznijeli najveće probleme i frustracije na putu, 23 posto je izjavilo da su imali velikih problema s hotelskim smještajem. Problemi su se odnosili na to da opis smještaja na web stranicama hotela nije odgovarao realnom stanju, najčešće je izgledao puno bolje online, i još su dodali da su imali velikih problema oko izdavanja računa.

Čak 59 posto njih izjavilo je da su izuzetno frustrirani avio kompanijama. Razlozi su skupe ili nemoguće promjene kupljenih avionskih karata te otkazivanje ili kašnjenje letova, što im kasnije stvara velike probleme. Problematična je i nemogućnost kombiniranja avio kompanija koje su u različitim grupama, preskupe avionske karte te općenito loša povezanost letovima iz Zagreba.

Osam posto nije zadovoljno radom turističkih agencija. Oni su ustvrdili da su spore u reakciji i da putnik nerijetko sam na internetu pronalazi bolje opcije, koje često proslijedi agenciji da oni naprave rezervaciju. 10 posto ispitanika nezadovoljno je kupnjom preko weba, a kao glavni problemi ističu se oprečne informacije, puno skrivenih troškova te dodatni troškovi zbog konverzija valuta.

Kada su u pitanju destinacije poslovnih putovanja, deset posto ispitanika izjavilo da najčešće putuje po Hrvatskoj, 40 posto u Europi, pet posto interkontinentalno, a 45 posto putuje po cijelom svijetu zbog prirode posla. 23 posto tvrdi da im je cijena najvažnija prilikom odabira dobavljača, a 13 posto prvenstveno preferira visoku kvalitetu usluge.

16 posto je izjavilo da im je najbitnije da imaju korisničku podršku dostupnu tijekom cijelog putovanja, jedan posto ispitanika reklo je da im je najvažniji kriterij odabira dobavljača ponuđeni bonus ili program vjernosti, a 47 posto kaže kako im je najbitnije imati na raspolaganju osobnog agenta kojeg poznaju i koji poznaje njihove osobne potrebe.

Poslovna putovanja su najčešće drugi ili treći trošak unutar tvrtke, no prvi na koji se može utjecati. Rezultati ankete su pomogli naručitelju u shvaćanju navika poslovnih putnika, realnih probleme i frustracija, koje su potrebe te koja rješenja bi im mogla pomoći u boljem upravljanju troškovima putovanja. PutujBolje je kreirao priručnik koji objašnjava svaki poznati oblik naručivanja putovanja, koje su prednosti i nedostaci te kako svaka firma može izabrati oblik koji njima najviše odgovara.

Još iz kategorije

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...