KORISTILI SADRŽAJ BEZ PRAVA

Američko udruženje autora tužilo je OpenAI

Američko udruženje autora tužilo je OpenAI
Depositphotos

Atrade ceh koji zastupa američke pisce fikcije tužio je OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava zbog korištenja njihovih romana za treniranje velikih jezičnih modela ChatGPT-a. U tužbi je navedeno da je OpenAI kopirao radove tužitelja na veliko, bez dopuštenja ili razmatranja, a zatim ih je ubacio u svoje velike algoritme jezičnog modela koji su dizajnirani za ispis tekstualnih odgovora koji izgledaju kao ljudski na upute i upite korisnika.

"Ovi su algoritmi u središtu golemog komercijalnog pothvata optuženih", navodi se u podnesku Udruženja autora. "A u srcu ovih algoritama je sustavna krađa masovnih razmjera." Jedna od zabrinutosti zbog upotrebe generativnih AI chatbota je nedostatak jasnoće o tome koji se izvorni kod intelektualnog vlasništva ili otvoreni jezik koriste za prikupljanje informacija za razvoj platformi.

Izvršna direktorica Udruženja autora Mary Rasenberger rekla je da autori moraju imati mogućnost kontrolirati hoće li i kako njihova djela koristiti generativna umjetna inteligencija, dodajući da je imperativ da zaustave ovu krađu na svom putu ili ćemo uništiti našu nevjerojatnu književnu kulturu. OpenAI nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o tužbi u New Yorku.

Reuters je nedavno izvijestio da je slična tužba u tijeku protiv Meta Platforms. Ta je tužba također tvrdila da se autorski materijal zaštićen autorskim pravom koristio za treniranje velikog jezičnog modela Llame koji se temelji na umjetnoj inteligenciji diva društvenih medija. Microsoft je ranije ovog mjeseca najavio da će zaštititi kupce koji koriste svoj generativni program Copilot pokretan umjetnom inteligencijom od tužbi za kršenje autorskih prava, u pokušaju da umanji strah od rizika od tužbi za intelektualnu svojinu.