ZAŠTITA TRŽIŠTA

Američko ministarstvo trgovine dovršava pravila za tržište poluvodiča

Američko ministarstvo trgovine dovršava pravila za tržište poluvodiča
Depositphotos

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je sigurnosne ograde koje proizvođači poluvodiča moraju slijediti kako bi dobili sredstva prema „CHIPS and Science Act“. Zakon je donesen prošle godine kako bi se potaknulo domaće istraživanje i proizvodnja poluvodiča dok SAD nastoji bolje konkurirati Kini i riješiti problem tekuće globalne nestašice poluvodiča.

Zaštitne ograde Ministarstva trgovine SAD-a za to kako će se dodijeliti više od 100 milijardi dolara vladinih sredstava uključivale su odredbu da se isplatama ne može proširiti proizvodnja poluvodiča u zabrinjavajućim stranim zemljama.

"Statut zabranjuje materijalno proširenje proizvodnih kapaciteta poluvodiča za vodeće i napredne objekte u stranim zemljama koje izazivaju zabrinutost tijekom 10 godina od datuma dodjele", navodi se u priopćenju za tisak Ministarstva trgovine.

Zaštitne ograde uključuju odredbe koje ograničavaju širenje naslijeđenih objekata u stranim zemljama koje izazivaju zabrinutost. Te će tvrtke biti ograničene na povećanje od 5 posto za napredne čipove i povećanje od 10 posto za naslijeđene čipove. Statut zabranjuje primateljima sredstava da koriste novac za izgradnju, modificiranje ili poboljšanje pogona poluvodiča izvan SAD-a.

"Dok statut dopušta tvrtkama da prošire proizvodnju naslijeđenih čipova u stranim zemljama koje izazivaju zabrinutost u ograničenim okolnostima, današnje pravilo klasificira popis poluvodiča kao kritičan za nacionalnu sigurnost, čime ih podvrgava strožim ograničenjima", stoji u priopćenju. Druga odredba presude ograničava primatelje u određenim zajedničkim naporima za istraživanje ili licenciranje tehnologije sa inozemnim subjektima koji izazivaju zabrinutost. Ministarstvo trgovine također je izjavilo da bi moglo 'povratiti' cjelokupnu federalnu financijsku pomoć ako se zaštitne ograde prekrše.

"CHIPS for America u osnovi je inicijativa za nacionalnu sigurnost i ove zaštitne ograde pomoći će osigurati da tvrtke koje primaju sredstva američke vlade ne potkopavaju našu nacionalnu sigurnost dok nastavljamo koordinaciju s našim saveznicima i partnerima kako bismo ojačali globalne opskrbne lance i unaprijedili našu kolektivnu sigurnost", rekao je državna tajnica za trgovinu Gina Raimondo.