Američko ministarstvo pravosuđa podiglo optužnice protiv Meng Wanzhou i Huaweia

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo optužnice protiv Meng Wanzhou i Huaweia

Foto: DepositPhotos

Zbog sumnje da su sudjelovali u bankarskoj prijevari, ometanju pravosuđa i krađi tehnologije optužena je financijska direktorica Huaweia Meng Wanzhou, ali i kompanije Huawei. Ukupno je optužnica podignuta po 23 točke, tvrde svjetski mediji.

Nastavak je to političko-gospodarskih obračuna Kine i SAD-a,a obje optužene strane odbile su komentirati ove optužbe. Ključna optužba temelji se na transferu tehnologije i isporukama proizvoda Iranu dok su trajale sankcije.

Zanimljivo je da je Huawei objavio kako „nisu bili svjesni nikakvih pogrešaka ili kaznenih djela Meng Wanzhou. Iz kompanije dodaju kako je u privatnoj tužbi porota odlučila kako nije bilo nikakvih nelegalnih radnji.

S druge strane, Wilbur Ross američki ministar trgovine ističe kako je Huawei godinama kršio sankcije i to uz korištenje američkog financijskog sustava.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj slučaj završiti, no analitičari procjenjuju kako su SAD u ovom neće pokolebati i biti vrlo oštro u istjerivanju pravde.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.