Očekivan ishod

Američki sud oslobodio Ericsson zbog obmanjivanja investitora

Američki sud oslobodio Ericsson zbog obmanjivanja investitora
Dražen Tomić / Tomich Productions

Američki sud odbacio je tužbu dioničara Ericssona te je tako presudio da švedski dobavljač nije obmanuo ulagače o svojoj usklađenosti s američkim zakonima o podmićivanju nakon istrage o korupciji okončanoj 2019.

Okružni sud u New Yorku odbacio je tužbene zahtjeve tužitelja i zaključio da Ericsson nije prekršio nijednu obvezu otkrivanja podataka prema investitorima, čime je okončan slučaj koji je pokrenut u ožujku 2022. Tužbu je pokrenuo mirovinski fond sa sjedištem u Bostonu, zastupajući investitore koji su kupili Ericsson America Depositary Dionice između travnja 2017. i ožujka 2022.

Tvrdi se da je Ericsson precijenio koliko je eliminirao korištenje mita nakon što je nagodio istragu korupcije s Komisijom za vrijednosne papire i burzu (SEC) kada je bio prisiljen platiti 1,1 milijardu dolara regulatoru. Tvrtka se suočila s kaznom od 207 milijuna dolara povrh iznosa nagodbe jer nije pravilno otkrila informacije u vezi s istragom 2019.

Međutim, u ovom slučaju je utvrđeno da Ericsson nije prekršio zakone, a tvrtka je dodala da će nastaviti snažno braniti slučaj ako se žali. Ericsson je također dobio još dobrih vijesti ovaj tjedan nakon što je burza Nasdaq Stockholm službeno zatvorila reviziju javnog objavljivanja dobavljača u vezi s njegovim postupanjem u istrazi korupcije u Iraku.