Američke tehnološke tvrtke lobiraju za smanjivanje tarifa na uvoz iz Kine

Američke tehnološke tvrtke lobiraju za smanjivanje tarifa na uvoz iz Kine

Foto: DepositPhotos

Američke kompanije u sve su većoj panici povodom zabrane poslovanje s kineskim kompanijama označenima kao opasnima. Otprije je poznato da su Intel, Qualcomm i Xilinx Inc. počeli lobirati da se zabrana ukine, a sad im pomažu i velikani kao Microsoft, HP i Dell.

Odnosno, u ovom slučaju Intel, Microsoft, HP i Dell zajedničkim snagama pokušavaju ukloniti zabranu koja se odnosi na laptope i tablete, što pak ne čudi s obzirom da je ta četvorka usko vezana uz to tržište, koje pak proizvodni lanac u velikoj većini slučajeva ima u Kini. I ne samo to, kompanije koje proizvode te uređaje ovise o četiri američka velika u većini slučajeva pa je to jedan zatvoreni krug gubitaka.

"Postavljene tarife naštetit će američkim tehnološkim liderima, što znači da će im biti otežano predstavljati inovacije te samim time i biti konkurentan na svjetskom tržištu", navode četiri tehnološka giganta u zajedničkoj poruci.

Tako nešto ne čudi, izračunalo se da bi zbog novonastale situacije prosječna cijena prijenosnog računala u Sjedinjenim Američkim Državama trebala "skočiti" sa 622 američka dolara na čak 742 dolara. Razlog za to leži u činjenici da Kina uvozi 90 posto tableta i laptopa na američko tlo. Samim time, sve je jasno u ovoj priči, gdje su svi gubitnici.

Ono što bi moglo uslijediti, barem što se tiče obrazovnog sektora, jest odustajanje od tableta i prijenosnih računala. Više cijene će jednostavno kod onih kojima ti uređaji nisu prijeko potrebni odustati od njih ili izvlačiti maksimum iz postojećih, starijih uređaja. Naravno, jasno je da će samim time i maloprodajnici biti pogođeni, samim time i proizvođači, ukidat će se radna mjesta... Ponovno, riječ je o zatvorenom krugu u kojem svi gube.

Još iz kategorije

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

18.10.2019. komentiraj

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

18.10.2019. komentiraj

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija. U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

17.10.2019. komentiraj

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.