Američka vojska raspisala natječaj za razvoj Iron Man oklopa

Američka vojska raspisala natječaj za razvoj Iron Man oklopa

Američka vojska raspisala je javni natječaj za tvrtke i organizacije koje bi za njih trebale razviti TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) odijelo koje bi imalo ulogu oklopa, te bi bilo u stanju zaštititi članove specijalnih postrojbi od metaka,detonacija i manjih projektila, a uz to oklop bi trebao imati i egzoskeleton koji bi povećao snagu vojnika.

Zbog nemogućnosti niti jedne industrije koja postoji da proizvede ovakvo nešto, Američka vojska okrenula se javnom natječaju u kojem pozivaju istraživačke timove i privatne tvrtke koje će uz suradnju s vladinim znanstvenim organizacijama i akademskim ustanovama razvijati ovaj projekt.

Od zahtjeva koje je Američka vojska postavila u natječaju, TALOS odijelo mora imati neprobojan oklop, senzore za mjerenje vitalnih funkcija vojnika kao što su otkucaji srca, temperatura, razina hidratacije i kisika, te hidraulični egzoskeleton koji će povećati snagu vojnicima.

Iz vojske također navode kako je u projekt već uključen tim znanstvenika s prestižnog veleučilišta MIT,koji trenutno razvija „ tekući oklop“   sastavljen od tekućeg materijala koji se u milisekundama uz prisustvo magnetskog polja ili eklektične energije transformira u kruti materijal.

Čelni ljudi Američke vojske očekuju a će prvi prototip TALOS-a biti napravljen u roku od godine dana, a do 2016 godine očekuju da će imati razvijen i jedan napredniji model.