Američka vojska ilegalno koristila softver za upravljanje vojnim snagama

Američka vojska ilegalno koristila softver za upravljanje vojnim snagama

Američko ministarstvo obrane morat će „iskeširati“ 50 milijuna dolara za ilegalno korištenje softvera Apptricity koji je namijenjen za upravljanje vojnim snagama i opskrbljuje vojsku dok je mobilna. Apptricity je tužio američku vladu za korištenje njihovog logističkog softvera po cijelom svijetu, iako je ugovorom određeno gdje se taj program smije koristiti.

Izgleda kako je američka vojska još i dobro prošla, jer je tvrtka tražila da joj se plati oko 200 milijuna dolara, nakon što su izračunali kako je vojska na 98 servera i na 10.000 uređaja nelegalno koristila softver.

Osoba koja je bila zadužena za razvoj američkog vojnog programa je za vrijeme održavanja konferencije "Strategic Capabilities Planning" rekla: "tisuće uređaja koristi Apptricity softver." Ta rečenica je vrijedna 50 milijuna dolara i možda je najskuplja u povijesti američke vojske.

Najvjerojatnije će padati mnoge velike glave u američkoj vojsci ovih dana. To je dosta velika blamaža za njih, posebno zato jer je američka Vlada pokrenula veliku borbu protiv krađe intelektualnog vlasništva. Zamišljamo si što bi se dogodilo da se tako nešto dogodi u Hrvatskoj.