AMD po prvi put od 2014. prodao više grafičkih kartica od Nvidije

AMD po prvi put od 2014. prodao više grafičkih kartica od Nvidije

Jon Peddie Research (JPR) je u posljednjem izvještaju o proizvođačima grafičkih procesorskih jedinica (GPU) otkrio da je prvi put od trećeg kvartala 2014. AMD ispred Nvidije po udjelu na tržištu, što samo potvrđuje da je drugi kvartal ove godine za AMD bio više nego uspješan.

Konkretnije, isporuke su mu porasle za 9,8 posto, Nvidia je pala za 0,04 posto, a Intel je pao za 1,4 posto. Ukupno, tržište je palo za 1,4 posto na godišnjoj razini i brojka isporuka iznosila je 76,7 milijuna. Sve to dovelo je do situacije u kojoj AMD čini oko 18 posto tržišta, a Nvidia je na otprilike jedan posto manje. Intel je još uvijek nedodirljiv sa svojih otprilike 65 posto udjela.

Ukoliko se netko pita zašto je GPU tržište u padu s obzirom da je PC tržište u rastu od 3,07 posto na godišnjoj i 9,25 posto na kvartalnoj razini, odgovor leži u kriptovalutama. Odnosno, svim onim "rudarima" koji nisu uspjeli u naumu obogatiti se na kriptovalutama pa prodaju dijelove računala, od kojih je GPU vjerojatno najvrednije i najtraženije. Samim time, proizvođači malo pate. Izuzev AMD-a.

Ali, problem za Nvidiju je i što se njena SUPER linija tek počela prodavati tijekom drugog kvartala pa će brojke za treći biti daleko realnije i vjerojatno će joj AMD ponovno gledati u leđa. Kao što je to slučaj ako se gleda AIB (add-in board) tržište, na kojem još uvijek nema Intela. No, bit će ga od iduće godine kad stigne Xe.

U tom segmentu Nvidia čini 67,9 posto udjela, a AMD 32,1 posto. I to su velike promjene u odnosu na prethodni kvartal, kad je AMD bio na 22,7 posto i Nvidia na 77,3 posto. Vrijedi ponoviti, od iduće godine u ovu priču uplest će se i Intel, koji je dosad nudio samo integrirani GPU, a ne i zasebni kao AMD ili Nvidia.

Dakle, jasno je da narednih mjeseci kreće zaoštravanje borbe na GPU tržištu, što je odlično za krajnje korisnike.