AMD-ovi 5nm Zen 4 procesori stižu već 2021. i još će više pritisnuti Intel

AMD-ovi 5nm Zen 4 procesori stižu već 2021. i još će više pritisnuti Intel

Američki AMD priprema se na ogroman tehnološki iskorak sa svojim Zen 4 procesorima, koji neće pripadati sljedećoj generaciji, već onoj nakon. Naime, trebali bi se pojaviti 2021. i to uz 5nm tehologiju, ako je vjerovati informacijama kojima raspolaže China Times.

Te informacije sugeriraju da TSMC odlično napreduje s 5nm procesima i da će masovna proizvodnja čipova uslijediti oko srpnja iduće godine, a prva tri klijenta su AMD, Apple i HiSilicon. Dakle, AMD će biti jedan od prvih u redu, no značajniji od preostala dva proizvođača, s obzirom da Apple radi "unutar kuće", slično kao i Huawei, matična kompanija HiSilicona.

Sve ovo iznimne su novosti ako znamo da je donedavno Zen 4 bio najavljivan za 2022., zajedno sa Zen 5. Samim time, jasno je da AMD "gura" priču što je moguće brže, kako bi napravio dodatni pritisak na glavnog konkurenta Intel i pozicionirao se što je bolje moguće na tržištu. Ako se ostvari plan, to će se svakako dogoditi jer nema naznaka da bi Intel trebao krenuti s tehnologijom baziranom na 5nm čipovima.

Također, novi Zen 4 trebao bi stići s Ryzen 5000 serijom, a informacija da će zbog posebno proizvedenih utora zahtijevati novije matične ploče, svakako ne ide na ruku korisnicima. Stoga, treba pričekati s veseljem jer moguće je da kad se pojavi Zen 4, potom i Zen 5, za nadogradnju će trebati ulagati znatno više no što se mislilo. Samim time, bolje je napraviti kompletnu promjenu i osigurati se za narednih nekoliko godina, umjesto zasebne nadogradnje jednog dijela računala.

Što se pak tiče Applea, nova tehnologija trebala bi biti dijelom iphone 12, koji dolazi iduće godine. Isto tako Huawei će je implementirati s Mate 40 serijom, također dogodine. Ostatak "društva" na tržištu morat će pronaći rješenja za sebe što prije jer jasno je da su već u startu u zaostatku za ovim trojcem koji brižno gleda prema naprijed i traži prostor kojim bi se istaknuo na sve moguće načine.