Amazonova Alexa neograničeno čuva sve vaše podatke čak i nakon brisanja

Amazonova Alexa neograničeno čuva sve vaše podatke čak i nakon brisanja

Foto: DepositPhotos

Amazon je najvrednija kompanija na svijetu, a njen vlasnik Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, no svejedno se po pitanju dijeljenja podataka i narušavanja privatnosti korisnika nekako stavlja po strani, iako njegova Alexa barata informacijama više desetaka milijuna ljudi.

Naravno, čim se postavilo Amazon u prvi plan, razotkrilo se za aktivnosti koje digitalni asistent Alexa čini. Naime, američki senator iz redova Demokrata Chris Coons, poslao je pitanja Amazonu i tražio odgovore, vezane uz prikupljanje, dijeljenje i općenito baratanje prikupljenih podataka korisnika.

"Američki građani imaju pravo znati što se događa s njihovim podacima i zato ću nastaviti raditi u tom smjeru, kako s korisnicima, tako i kompanijama čije proizvode konzumiraju", naglasio je Coons.

A na tako nešto odlučio se odmah nakon što je CNET objavio da Amazon čuva transkpripte interakcija s Alexom čak i nakon što ljudi obrišu ono što su snimili. U pismu senatoru objašnjeno je da kad korisnik ručno obriše podatke, oni nestaju, ali ostanu tek neki tragovi tih podataka unutar sustava. Također, Amazon napominje da tim podacima ne barata.

Pojašnjeno je i da osim Alexe, problemam s narušavanjem privatnosti nema po pitanju bilo kojih drugih Amazonovih proizvoda, pri čemu se misli na one vezane uz pametne domove. Dakle, u ponudi su zvona i brave, što sugerira da bi podaci prikupljeni s njihove strane bili iznimno zanimljivi, ne samo Amazonu, već i onima koji bi možda uspjeli hakirati njegov sustav, ili sustav privatnih korisnika.

Kako god, Amazon će svakako biti pod izraženijim povećalom javnosti i svih onih koji brinu o privatnosti građana jer najbogatija kompanija svijeta mora imati odgovornost, kao i sve druge. Ali i odgovore na sve brojnija pitanja, kao i nejasnoće koje se pojavljuju u radu njenih proizvoda i usluga.

Još iz kategorije

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

18.10.2019. komentiraj

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

18.10.2019. komentiraj

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija. U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

17.10.2019. komentiraj

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.