Amazonova Alexa neograničeno čuva sve vaše podatke čak i nakon brisanja

Amazonova Alexa neograničeno čuva sve vaše podatke čak i nakon brisanja
DepositPhotos

Amazon je najvrednija kompanija na svijetu, a njen vlasnik Jeff Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, no svejedno se po pitanju dijeljenja podataka i narušavanja privatnosti korisnika nekako stavlja po strani, iako njegova Alexa barata informacijama više desetaka milijuna ljudi.

Naravno, čim se postavilo Amazon u prvi plan, razotkrilo se za aktivnosti koje digitalni asistent Alexa čini. Naime, američki senator iz redova Demokrata Chris Coons, poslao je pitanja Amazonu i tražio odgovore, vezane uz prikupljanje, dijeljenje i općenito baratanje prikupljenih podataka korisnika.

"Američki građani imaju pravo znati što se događa s njihovim podacima i zato ću nastaviti raditi u tom smjeru, kako s korisnicima, tako i kompanijama čije proizvode konzumiraju", naglasio je Coons.

A na tako nešto odlučio se odmah nakon što je CNET objavio da Amazon čuva transkpripte interakcija s Alexom čak i nakon što ljudi obrišu ono što su snimili. U pismu senatoru objašnjeno je da kad korisnik ručno obriše podatke, oni nestaju, ali ostanu tek neki tragovi tih podataka unutar sustava. Također, Amazon napominje da tim podacima ne barata.

Pojašnjeno je i da osim Alexe, problemam s narušavanjem privatnosti nema po pitanju bilo kojih drugih Amazonovih proizvoda, pri čemu se misli na one vezane uz pametne domove. Dakle, u ponudi su zvona i brave, što sugerira da bi podaci prikupljeni s njihove strane bili iznimno zanimljivi, ne samo Amazonu, već i onima koji bi možda uspjeli hakirati njegov sustav, ili sustav privatnih korisnika.

Kako god, Amazon će svakako biti pod izraženijim povećalom javnosti i svih onih koji brinu o privatnosti građana jer najbogatija kompanija svijeta mora imati odgovornost, kao i sve druge. Ali i odgovore na sve brojnija pitanja, kao i nejasnoće koje se pojavljuju u radu njenih proizvoda i usluga.