PREVIŠE PROBLEMA

Amazon razmišlja zamijeniti Android svojim softverom, ali povijest mu ne ide na ruku

Amazon razmišlja zamijeniti Android svojim softverom, ali povijest mu ne ide na ruku
Depositphotos

Amazon navodno već neko vrijeme radi na vlastitom operativnom sustavu za svoje uređaje. Novi Fire OS, nazvan "Vega", u završnoj je fazi razvoja i već se počeo pojavljivati na nekim uređajima.

Čudi da bi se Amazon odlučio na ovako nešto jer nije mu prvi put voditi ovakvom idejom. Ali, valjda se u kompaniji vode onom "najbolje se uči na vlastitim greškama" pa su sad uvjereni da će plan ispasti kako treba. Samo, teško je za vidjeti kako će Amazon doći do toga. Što se njegova razvoja softvera tiče, nema se što vrijedno istaknuti. Svjesni slabosti u tom dijelu poslovanja, lideri ovog tehnološkog giganta često bi preuzimali druge i tako zadovoljavali svoje potrebe.

Primjerice, Scribe e-čitač je mogao biti dobar i konkurentan proizvod, ali ispao je tek pristojan nakon puštanja u prodaju. U praksi, svjedočilo se lošoj integraciji u cloudu, ograničenom načinu pisanja bilješki u knjigama i ograničenoj pretvorbi rukopisa u tekst.

Također, apsolutni neuspjeh Amazonovog softverskog projekta je njegov stari gaming engine Amazon Lumberyard. Amazon ga je napustio nakon što mu je bilo teško lansirati naslove na kojima je radio, što je na kraju dovelo do predaje Linux Foundationu kako bi se spasilo što se spasiti može. U konačnici, Lumberyard je postao Open 3D Engine. Svejedno, developeri izbjegavaju Amazonov engine i radije se bave prominentnijim konkurentima poput Unityja.

Amazon Fire Max 11 bio je pak prava katastrofa. Najskuplji tablet srednje klase u to vrijeme izgledao je apsolutno prekrasno, ali je imao užasan softver koji je bio teško zanemariti. Baš kao i propali Amazon Fire Phone, kojem je presudio nedostatak Google aplikacija pa su se korisnici morali osloniti na Amazonov Appstore. Nudi manje od milijun aplikacija i mnoge od njih zahtijevaju kupovinu pretplate. Vega ne bi trebala biti drugačija, što znači ograničeno iskustvo za korisnike. Ako pak Amazon uistinu potpuno okrene leđa Androidu, Vega neće imati aplikacije kao Spotify Kids, EverNote ili Snapchat, koji su na aktualnim Fire tabletima dostupni.

Sve to dovodi Vegu kao stopostotno softverski dizajniranu od strane Amazona upitnom. No, Vega svakako dolazi i uskoro bismo mogli imati informacije o tome kako Amazon misli riješiti sve što je se tiče.