OČEKIVANA ODLUKA NAKON OPOMENE

Amazon odustaje od akvizicije iRobota zbog EU

Amazon odustaje od akvizicije iRobota zbog EU
Depositphotos

Amazon i iRobot odlučili su raskinuti svoj prethodno najavljeni ugovor o akviziciji, izvorno potpisan 4. kolovoza 2022. Prema prethodnom ugovoru, Amazon bi kupio iRobot za gotovinu.

"Razočarani smo što se Amazonova akvizicija iRobota nije mogla nastaviti", rekao je David Zapolsky, Amazon SVP i glavni savjetnik. "Pretjerane i nerazmjerne regulatorne prepreke obeshrabruju poduzetnike, koji bi akviziciju trebali vidjeti kao jedan put do uspjeha, a to šteti i potrošačima i konkurenciji - upravo onim stvarima za koje regulatori kažu da ih pokušavaju zaštititi."

“Pažljivo smo promotrili dvostruku ulogu Amazona kao operatera platforme i sudionika na tržištu te implikacije spajanja Amazona s vlasnikom vrlo uspješnog proizvoda za koji je Amazon već važan prodajni kanal. Naša dubinska istraga preliminarno je pokazala da bi akvizicija iRobota omogućila Amazonu da isključi iRobotove konkurente ograničavanjem ili degradiranjem pristupa Amazonovim trgovinama,“ rekla je Margrethe Vestager, europska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja.

Dodala je da je preliminarna istraga otkrila da bi Amazon imao poticaj isključiti iRobotove konkurente jer bi to bilo ekonomski isplativo učiniti. “Sve takve strategije zatvaranja mogle su ograničiti konkurenciju na tržištu robotskih usisavača, što je dovelo do viših cijena, niže kvalitete i manje inovacija za potrošače”, zaključila je Vestager.